Na Twitteru se pojavila nova pro-Trumpova mreža botova: Ko stoji iza ovoga?

0
Radiosarajevo.ba
Na Twitteru se pojavila nova pro-Trumpova mreža botova: Ko stoji iza ovoga?
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Tokom proteklih 11 mjeseci kreirano je hiljade lažnih, automatiziranih Twitter računa koji objavljuju tvitove šireći samo riječi hvale na račun bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Osim postavljanja riječi o bivšem predsjedniku, lažni računi ismijavali su Trumpove kritičare i napali Nikkija Haleyja, bivšeg guvernera Južne Karoline.

Kada je došao u Ron Desantis, botovi su agresivno sugerirali da guverner Floride ne može pobijediti Trumpa.

Čudne prakse Tužilaštva BiH: Zašto nema optužnica protiv snajperista i ubica djece Sarajeva?

Čudne prakse Tužilaštva BiH: Zašto nema optužnica protiv snajperista i ubica djece Sarajeva?

Spawling Bot mreže otkrili su istraživači u Cyabru, izraelskoj tehničkoj firmi. Iako je identitet onih koji iza mreže lažnih računa nepoznati, analitičari Cyabar utvrdili su da je mreža vjerovatno stvorena u SAD.

Da bi identifikovali ko stoji iza ovoga, istraživači će tražiti obrasce u profilu računa, njegovom popisu sljedbenika i sadržajem koji objavljuje. Botovi često objavljuju ponavljajući sadržaj o istim temama.

To je bilo očito i za mnoge botove koje je Cyabar identifikovala.

"Jedan račun će reći: Biden pokušava da uzme svoje oružje, Trump je bio najbolji ", a drugi će navodi: " Šesti januar je bila laž i Trump je bio nevin ", rekao je Jules Gross, inženjer CYamra koji je prvi put otkrio mrežu. 

Donald Trump: Samo ja mogu spasiti SAD od pretvaranja u prljavu komunističku noćnu moru

Donald Trump: Samo ja mogu spasiti SAD od pretvaranja u prljavu komunističku noćnu moru

Botovi, jer se obično nazivaju, lažni su, automatizirani računi koji su postali notorno poznati nakon što su ih Rusija aktivirala u nastojanju da se miješaju u izborima 2016. godine. Dok su velike tehnološke kompanije poboljšale svoje otkrivanje lažnih računa, mreža koju Cyabra prepoznaje da ostaju snažne snage u oblikovanju mrežne političke rasprave.

Nova pro-Trumpova mreža zapravo su tri različite mreže Twitter računa, a sve su stvorene u ogromnim serijama u aprilu, oktobru i 2022. godine. 

Svi računi imaju lične fotografije navodnog vlasnika računa kao i ime. Neki od računa objavili su vlastiti sadržaj, često u odgovoru na stvarne korisnike, dok su drugi remostirali sadržaj od stvarnih korisnika, pomažući da ga poboljšaju dalje, prenosi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije