Ron DeSantis: Da li je ovo novi Donald Trump?

0
Radiosarajevo.ba
Ron DeSantis: Da li je ovo novi Donald Trump?
Foto: EPA-EFE / Donald Trump i Ron DeSantis

Za razliku od većine utrka na izborima na sredini mandata u SAD koje su bile neizvjesne, guverner Floride Ron DeSantis (44) ostvario je najubjedljiviju pobjedu s 19 posto glasova razlike.

Dok se iščekuje ko će kontrolisati oba doma Kongresa, jer još nisu prebrojani svi glasovi, očito je da je DeSantis ne samo najveća zvijezda ovih izbora, već da bi mogao da bude jedan od ključnih igrača predsjedničke utrke 2024.

Tim prije što je do skora najveći favorit za republikansku nominaciju, bivši predsjednik  SAD-a Donald Trump doživio fijasko na ovim izborima. Doduše, njegovo ime nije bilo na glasačkom listiću, ali je od više od 300 kandidata koje je podržao, do sada izabrano njih 124, piše BBC.

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Trump pobjesnio zbog rezultata izbora u SAD-u: "Vrišti na sve i svakoga"

Trump pobjesnio zbog rezultata izbora u SAD-u: "Vrišti na sve i svakoga"

Istovremeno, on tvrdi da je ostvaren veliki uspjeh...

Ipak, The Guardian piše da republikanci optužuju Trumpa za izostanak "crvenog talasa" koji bi im omogućio komotnu većinu u Predstavničkom domu i kontrolu nad Senatom. Umjesto toga, mogu se nadati tijesnoj većini u donjem Domu Kongresa, dok je rezultat krajnje neizvjestan u gornjem.

Dok je na pobjedničkom mitingu DeSantisa, uz učešće hiljada njegovih pristalica, atmosfera bila euforična, na Trumpovom imanju Mar-a-Lag okupilo se 100 njegovih prijatelja i političkih konsultanata, koji su bili sumorno raspoloženi kada su uvidjeli da neće biti "crvenog talasa", navode izvori iz Republikanske partije na koji se poziva CBS News.

Oni ističu da je jasno koga birači žele.

"Ovo je brod koji tone", rekao je jedan izvor o nedostatku entuzijazma za Trumpovu kampanju 2024.

CBS News je takođe razgovarao sa zvaničnicima Republikanske partije koji su direktno okrivili "kvalitet kandidata" - ili Trumpa - za izostanak uvjerljive pobjede.

Kao pokazatelj promjene plime, New York Post, magazin tradicionalno naklonjen Trumpu, proglasio je guvernera Floride "DeFUTURE" (budućnost) na svojoj naslovnoj strani.

Fox News, još jedan medij blizak Trumpu, naveo je da je on "najveći gubitnik" ovih izbora.

Do izbora u utorak, Trump je slovio kao neupitni predsjednički kandidat republikanaca, kome se skoro niko iz ove stranke neće ni usuditi da "izađe na crtu". On je u ponedjeljak nagovijestio "veliku objavu" 15. novembra, što je protumačeno da bi tada i zvanično mogao da objelodani svoju kandidaturu. Međutim, nagli uspon DeSantisa može da mu poremeti planove.

Popularnost DeSantisa neprestano raste, naročito od izbijanja pandemije koronavirusa, pa je Trump (pred)osjetio prije njegovog trijumfa u utorak da bi mogao da ga ugrozi.

"Mislim da bi moglo prilično da mu šteti ako bude učestvovao na predsjedničkim izborima. To se bazi ne bi dopalo i ne bi bilo dobro za stranku", rekao je Trump za Fox News uočli izbora.

U protivnom, on je zaprijetio da će objavitio o DeSantisu "ne baš pohvalne stvari": "Rekao bih vam stvari o njemu koje neće biti baš laskave – znam više o njemu od bilo koga – osim, možda, njegove žene."

I Trumpova pravna savjetnica Alina Habba je poručila DeSantisu "da ostane na Floridi": "Sviđa mi se ono što DeSantis radi na Floridi. Ali, on mora da ostane na Floridi."

U pobjedničkom govoru u utorak, DeSantis se nije izjasnio o svojim političkim planovima i nije pomenuo Trumpa.

DeSantis sebe opisuje kao "rođenog Floriđanina iz radničke porodice". Majka mu je radila kao medicinska sestra, a otac instalirao televizijske boksove Nielsen. Diplomirao je istoriju na Univerzitetu Yale, a zatim je studirao pravo na Harvardu.

Tokom studija na Harvardu, postao je oficir u američkoj mornarici i bio je u njenom pravnom odeljenju. Njegova služba kao oficira uključivala je rad sa zatvorenicima u zalivu Gvantanamo, te je radio kao pravni savjetnik za elitne američke mornaričke foke  (seals, op.pr.) raspoređene u Iraku.

On je časno otpušten iz službe 2010. godine. Postao je savezni tužilac, prije nego što je 2012. izabran u Predstavnički dom. DeSantisova kampanja je uglavnom bila usredsređena na pitanja poput "male vlade" i smanjenih poreza. Takođe je bio glasni protivnik politike bivšeg predsjednika Baracka Obame.

U jednoj od svojih reklama za kampanju, DeSantis govori svojoj djeci da "izgrade zid" (na granici prema Meksiku) dok se igraju kockama i pokazuje im kako da čitaju znak "Učinimo Ameriku velikom".

Na početku pandemije COVID-19 naložio je potpuni lockdown, postavio nekoliko stotina centara za testiranje i pozvao na nošenje maski za lice u javnosti. Ali, ubrzo je ukinuo ograničenja i otvorio škole, uprkos rastu broja zaraženih i smrtnih slučajeva. Također se protivio obaveznoj vakcinaciji. Optužio je predsjednika SAD-a Joea Bidena za uspostavljanje "biomedicinske sigurnosne države".

Ipak, na Floridi je do sada umrlo oko 82 hiljade građana od COVID-19, čime je po broju preminulih treća savezna država u SAD. Zbog toga su ga prozvali "DeathSantis" (smrtonosni), navodi The New Yorker.

Također, u posljednje dvije godine, pretvorio je Floridu u središte kulturnih ratova. Potpisao je kontroverzni zakon "Ne govori gej" (Don’t Say Gay) kojim je zabranjeno nastavnicima da pominju seksualnu orijentaciju u osnovnim školama. Potpisao je i zakon kojim se zabranjuje abortus nakon 15 sedmica trudniće i protivi se hirurškim zahvatima za promenu pola transrodne djece.

Kada je Disney lobirao protiv ovih zakona, DeSantis im je ukinuo dugotrajne poreske olakšice, piše RSE.

Američki mediji javljaju da je prije izbora u utorak DeSantis nagovijestio donatorima da bi mogao da pokuša da izbjegne suočavanje sa Trampom, te da sačeka sljedeću utrku 2028. Ali, njegov uspjeh u utorak možda je promijenio tu jednačinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije