Trump pobjesnio zbog rezultata izbora u SAD-u: "Vrišti na sve i svakoga"

1
Radiosarajevo.ba
Trump pobjesnio zbog rezultata izbora u SAD-u: "Vrišti na sve i svakoga"
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

"Trump je bijesan" i "vrišti na sve i svakoga", nakon sinoćnjih razočaravajućih rezultata na izborima.

Ovo tvrdi Jim Acosta, reporter CNN-a, koji je na Twitteru objavio izjavu neimenovanog savjetnika Donalda Trumpa, bivšeg predsjednika SAD-a. 

Isti savjetnik je, piše Acosta, kritizirao kandidate koje je birao bivši predsjednik:

Svaka čast: Umjesto svečanog prijema za Uskrs nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Svaka čast: Umjesto svečanog prijema za Uskrs nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

"Svi su oni bili loši kandidati. A, kandidati su važni", rekao je savjetnik.

Isti savjetnik, dalje nastavlja Acosta, rekao je da Trump vjerovatno neće odgoditi svoju očekivanu predsjedničku kandidaturu sljedeće sedmice jer bi bilo "previše ponižavajuće odgađati".

Ali, savjetnik navodno ipak priznao da je u ovom trenutku "sve moguće".

Trump najavio "važnu objavu" sljedeće sedmice

Trump najavio "važnu objavu" sljedeće sedmice

Bivši američki predsjednik Donald Trump je u noći američkih izbora za Kongres dao (očekivano) bizarnu izjavu.

"Koliko će rezultati republikanaca, pobijedili ili izgubili, biti vaša zasluga?" pitali su Trumpa, koji je potom dao nevjerovatan odgovor: "Pa, ako pobijede, ja trebam dobiti sve zasluge. A, ako izgube, niko neka ne krivi mene."

Šta dosad znamo o izborima?

Zasad, američki predsjednik Joe Biden ima razloga za slavlje, čak i ako bi njegova Demokratska stranka mogla izgubiti kontrolu nad Kongresom, javlja Reuters.

Republikanci bi mogli ostvariti tijesnu većinu u Zastupničkom domu, a ključne utrke za Senat u Arizoni, Georgiji i Nevadi i dalje su neizvjesne. No, sve to su bolje vijesti nego što je bilo očekivano za Bijelu kuću.

Demokrati su izbjegli ostvarenje strašnih prognoza u nacionalnim utrkama, osigurali pobjedu na izborima za guvernere u saveznim državama ključnim za sljedeće izbore 2024, te na glasanju potvrdili neke lijevo orijentirane politike poput kodificiranja prava na abortus u Michiganu.

Analiza izbora u Americi: Ko je pobijedio, ko je izgubio i šta to do sada znači

Analiza izbora u Americi: Ko je pobijedio, ko je izgubio i šta to do sada znači

Bidenovi pomoćnici i saveznici smatraju da je njegov odabir prava na abortus, desničarskog političkog ekstremizma, i zdravstva kao ključnih tema u kampanji pomogao smanjiti rast podrške za Republikansku stranku.

Republikanska stranka će vjerojatno imati dovoljno glasova da preuzme kontrolu nad Zastupničkim domom, što bi značilo da bi mogli onemogućiti Bidenovo obećanje da na nacionalnoj razini legalizira pobačaj ili zabrani prodaju jurišnog oružja. Također, mogli bi pokrenuti potencijalno štetne istrage o Bidenovoj administraciji i obitelji.

Glasači Republikanske stranke su kao ključne probleme naveli visoku inflaciju i stopu kriminala dok su glasači Demokratske stranke rekli da su bili motivirani pravom na pobačaj i oružanim nasiljem, pokazuju izlazne ankete.

Demokratski strateg Ben LaBolt, bivši Obamin glasnogovornik, rekao je da je odluka republikanaca da se u kampanji usredotoče na kulturalne ratove promašila cilj za neke od glasača. Budu li Bidenove politike blokirane u Kongresu, demokrati namjeravaju koristiti predsjedničku moć veta i predsjednikovu prisutnost u američkim medijima kako bi agitirali za njegove prioritete.

Biden ima dva mjeseca do kraja godine kako bi donio neke zakone dok demokrati još uvijek imaju kontrolu nad Kongresom. Dužnosnici Bijele kuće su rekli da će se Biden usredotočiti na osiguravanje vladinog financiranja borbe protiv koronavirusa kao i dobivanje potvrde Senata za suce koje je on nominirao.

Izbori u Sjedinjenim Američkim Državama: Ovo su prvi rezultati

Izbori u Sjedinjenim Američkim Državama: Ovo su prvi rezultati

Kongres pod vodstvom Republikanske stranke bi značio „kraj njegove (Bidenove) zakonodavne agende na bilo kakav smislen način, no to zasigurno nije kraj njegove političke sudbine“, rekao je Brendan Buck, bivši savjetnik republikanskih predsjednika Zastupničkog doma Paula Ryana i John Boehnera.

"Republikanci imaju veoma dugu povijest pretjerivanja s predsjednicima iz Demokratske stranke", dodao je Buck.

Biden će ovog mjeseca napuniti 80 godina i suočio se s pitanjima o svojoj sposobnosti da se kandidira za drugi mandat 2024. Predsjednik je rekao da se namjerava ponovno kandidirati, a rezultati izbora u utorak bi mogli učvrstiti njegovu namjeru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije