Prijetnja nacionalnoj sigurnosti: SAD na korak do zabrane TikToka

0
Hina
Prijetnja nacionalnoj sigurnosti: SAD na korak do zabrane TikToka
Foto: Unsplash / Smartphone

Sjedinjene Američke Države su u utorak napravile važan korak prema zabrani veoma popularne aplikacije TikToka putem projekta koji ima podršku Bijele kuće, u prilikama kada raste nepovjerenje Zapada prema kineskoj društvenoj mreži.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u priopćenju da je "pljeskom" dočekao nacrt zakona koji je tog dana upućen u Kongres, a među ostalim omogućuje zabranu aplikacija poput TikToka.

Tekst koji su predložili demokratski i republikanski senator, "omogućit će američkoj državi da spriječi neke strane zemlje da se koriste tehnološkim uslugama (...) na način koji ugrožava povjerljive podatke Amerikanaca i našu nacionalnu sigurnost", napisao je savjetnik Bijele kuće.

Pitali smo stručnjaka: Kako se kreću cijene zemljišta u Sarajevu? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Pitali smo stručnjaka: Kako se kreću cijene zemljišta u Sarajevu? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Mnogi američki zastupnici smatraju platformu za kratke i viralne videosnimke u vlasništvu grupacije Chinois ByteDance, prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Zabrinuti su, poput sve većeg broja zapadnih vlada, da bi Peking preko te aplikacije mogao pristupiti podacima korisnika iz cijelog svijeta, što TikTok godinama negira.

Konkretno, nacrt zakona nazvan "Restrict act" daje ministarstvu trgovine veće ovlasti za zabranu te aplikacije.

Zabraniti aplikaciju značilo bi "ukinuti slobodu govora" miliona Amerikanaca, negoduje TikTok koji tvrdi da u Sjedinjenim Državama ima više od sto milijuna korisnika.

Ivan Trajković: TikTok - kinesko informaciono oružje

Ivan Trajković: TikTok - kinesko informaciono oružje

Bijela kuća je još krajem februara naredila saveznim ustanovama da u roku od 30 dana uklone TikTok sa svojih pametnih telefona, na temelju zakona koji je početkom siječnja potpisao Joe Biden.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije