Tinejdžerka koja je inspirirala klimatske proteste širom svijeta ide na samit UN-a

Fena
Tinejdžerka koja je inspirirala klimatske proteste širom svijeta ide na samit UN-a
Foto: Screenshot Democracy Now / Greta Thunberg

Švedska tinejdžerska ekološka aktivistica Greta Thunberg otplovit će na klimatski samit Ujedinjenih nacija u New Yorku iz Britanije.

Borkinja za očuvanje klime, 16-godišnja Šveđanka nominirana za Nobelovu nagradu

Šesnestogodišnjakinja je inspirirala klimatske proteste širom svijeta, upozoravajući na opasnosti nedjelovanja i globalnog zagrijavanja. 

Do 2050. Sarajevo će imati klimu kao Dallas u Texasu sada

"Ponuđeno mi je da plovim na trkaćoj jahti Malizia II dugoj 18 metara. Preplovit ćemo Atlanski okean iz Britanije do New Yorka sredinom augusta", piše ona u svom postu na Instagramu.

"Nauka je jasna. Moramo početi preusmjeravati trend emisije (stakleničkih gasova) značajno unazad, ukoliko još želimo šansu da održimo globalni rast temperature na ispod 1,5 stepeni Celzijusa, ne kasnije od 2020. godine", piše ona.

Pierre Casiraghi, osnivač tima Malizia i ko-skipper transatlanske plovidbe, izjavio je kako vjeruje u podizanje svjesnosti o rastu globalne emisije stakleničkih gasova i zagađenju.

"Uvjeravanje vlada i međunarodnih institucija da poduzmu korake i primijene zakone koje će štititi ljudsku vrstu i biorazličitost od najvišeg je značaja za budućnost čovječanstva", navodi Casiraghi u izjavi za javnost, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije