Ako neće odrasli, hoće mladi: Sačuvajmo okoliš, sačuvajmo živote

Radiosarajevo.ba
Ako neće odrasli, hoće mladi: Sačuvajmo okoliš, sačuvajmo živote
Foto: Ekoakcija / Demonstracije za klimatsku pravdu

Jučer su mladi širom svijeta podigli svoj glas. Protestima su zahtijevali od političkih i ekonomskih elita da sačuvaju okoliš.

Od Vanuata do Brisela su učenici i studenti zajedno uzvikivali i zajedno pjevali pjesme sa simboličnim porukama, piše National Geographic. I sarajevski đaci su bili dio globalne akcije u cilju očuvanja okoliša.

National Geographic primjećuje da ovaj omladinski pokret dobija sve značajniju podršku u svijetu. Najzaslužnija zašto su mladi ljudi postali svjesni opasnosti negativnih klimatskih promjena je jedna 16-godišnjakinja iz Švedske. Riječ je o Greti Thunberg koja je nominovana za Nobelovu nagradu za mir. Protest pod nazivom Školski štrajk za klimu koji je predvodila Thunberg je bio inspiracija za mlade širom svijeta.

Jedna od učesnica protesta u Washingtonu je dala jednostavno objašnjenje koji je cilj mladih ljudi: Mi se borimo da sačuvamo svoje živote.

U međuvremenu temperatura na planeti Zemlji iz godine u godinu raste. National Geographic upozorava da će posljedice globalnog zagrijavanja biti još više razornije nego što je to bio slučaj do sada. Negativne klimatske promjene je jedan od učesnika jučerašnjih protesta nazvao "kriminalom protiv naše budućnosti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije