BiH / Protesti u Sarajevu: Hrvatska, poštuj živote svojih susjeda

29. 07. 2019. u 12:22:00 Radiosarajevo.ba/Anadolija

Shares: 6

Zbog odluke Hrvatske da gradi deponiju nuklearnog i radioaktivnog otpada na granici sa Bosnom i Hercegovinom grupa aktivista iz organizacije Climate Save Bosnia okupila se danas ispred ambasade Republike Hrvatske.

Slučaj nuklearni otpad: Ministarstvo Vlade RS-a najavilo korake protiv Hrvatske

Protestu se odazvalo svega 15-ak građana Sarajeva, a organizatori tvrde da je slab odaziv posljedica kišnog vremena ali i “standardne letargije”. 

Protesti ispred ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu - undefined

Protesti ispred ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu

“Nije kiša ta nepogoda koja će da pogodi naše građane ukoliko dođe do izgradnje deponije nuklearnog otpada na granici. Ne bih rekla da građani nisu svjesni, jer svi smo u školi učili šta je nuklearna radijacija, već se radi o našoj standardnoj letargiji i mlakim reagovanjem i očekivanjem da će neko drugi riješiti njihov problem", rekla je Maida Šabeta, iz organizacije "Climate Save Bosnia". 

Prostor vojne kasarne u Čerkezovcu, na lokalitetu Trgovska gora jedan je od potencijalnih lokacija za izgradnju odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada. Ta lokacija se nalazi na 800 metara udaljenosti od državne granice sa BiH. U neposrednoj blizini protiče rijeka Una u čijem slivu se nalazi devet općina koje broje oko 230.000 stanovnika te je opravdana zabrinutost da bi takav potez Hrvatske ugrozio egzistenciju stanovništva na tom području koje se bavi poljoprivredom i održivim turizmom. 

Naime, pored reakcija samih građana i eksperata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u prethodnom periodu, Hrvatska je ipak odlučila, prekršiti ESPOO konvenciju o procjeni okolinskih uticaja u prekograničnom kontekstu, jer je pri izradi Studije uticaja na okolinu propustila uzeti u obzir uticaj na okolinu i stanovnike BiH. Ova deponija direktno ugrožava rijeku Unu, a zatim oko 300.000 građana Bosne i Hercegovine, najviše stanovnike opštine Novi Grad.

Konačna odluka o gradnji deponije će biti donesena u septembru 2019. godine, stoga je neophodno reagovanje prije donošenja iste.

Tvrde da je odlukom Hrvatske da odlaže nuklearni i radioaktivni otpad na pomenutoj lokaciji ozbiljno ugroženo 300.000 građana BiH. 

"To je tako nageta lokacija da uglavnom šteti BiH. Trenutno je ugroženo 300.000 građana BiH i lijepa Una koja je zaštićeno područje. To područje je trusno područje", rekla je Šabeta i dodala: 

"Nisu uzeli u obzir kakva može biti opasnost. Eksperti iz BiH i Hrvatske su zaključili da lokacija apsolutno ne odgovara i da je u pitanju potencijalno velika opasnost za građane BiH". 

Okupljeni ovim protestom od Hrvatske zahtijevaju povlačenje odluke, poštivanje ESPOO i Aarhuske konvencije i razmatranje druge lokacije, koja neće biti štetna niti opasna po okolinu i zdravlje ljudi.

Nakon protesta organizatori će uputiti protestno pismo ambasadi Republike Hrvatske u BiH i svim relevantnim institucijama u BiH. 

Protesti ispred ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu - undefined

Protesti ispred ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu

Hrvatska o odlaganju nuklearnog otpada u blizini granice s BiH

"Ovim protestom od Republike Hrvatske zahtijevamo povlačenje odluke, poštivanje ESPOO i Aarhuske konvencije i razmatranje druge lokacije, koja neće biti štetna niti opasna po okolinu i zdravlje ljudi.

Naravno, ovaj protest je samo početak konkretnih reakcija iz BiH", poručili su iz ove organizacije.

"Znate li da je odlukom R. Hrvatske da odlaže nuklearni i radioaktivni otpad na granici sa BiH ozbiljno ugroženo 300.000 građana naše zemlje? Znate li da nije napravljena studija uticaja na okolinu i da bi i slovenska nuklearna elektrana Krško mogla odlagati svoj otpad? Znate li da je područje Trgovske Gore sizmički nestabilno, ako se sjetimo zemljotresa iz 1969. godine kada je 15 stanovnika Banja Luke poginulo. Znate li da je na direktnom udaru naša ljepotica, rijeka Una? Znate li da bi se stanovništvo moglo iseliti?

Stanovnici USK i RS, opštine Novi Grad, teško da mogu da se pridruže protestu u Sarajevu, pogotovo jer je ponedeljak, ali računaju na Sarajlije i one u blizini Sarajeva da se okupe pred Hrvatskom ambasadom. Sigurna sam da bi u obratnom slučaju oni stali uz nas. Izađite iz zone komfora i barem jednom u životu se pobrinite za svoju dobrobit! Svi pred ambasadu u ponedeljak u 12 sati", napisala je Maida Šabeta, organizatorica i predstavnica Climate Save Bosnia.

Podsjetimo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada. Predsjedništvo je zatražilo da Hrvatska na svojoj teritoriji osigura drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice s BiH. 

NEMA KOMENTARA