Reakcije / Hrvatska o odlaganju nuklearnog otpada u blizini granice s BiH

22. 07. 2019. u 15:39:00 RTRS

Shares: 18

Zbog nezvaničnih informacija o namjeri odlaganja nisko i srednjeradioaktivnog nuklearnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško na Trgovskoj gori, u blizini granices s BiH, RTRS se obratio Ministarstvu okoline i energetike Hrvatske. Iz nadležnog hrvatskog ministarstva stigao je odgovor u kojem stoji:

"Prema zaključcima 12. sjednice Međudržavne komisije za praćenje provođenja Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško, Koordinacijski odbor će obavijestiti predsjednike hrvatske i slovenske delegacije o tome jesu li pronašli moguće rješenje oko zajedničkog odlaganja NSRAO-a.

Idući sastanak Koordinacijskog odbora planiran je u avgustu 2019. godine, a održavanje sjednice komisije koju će organizovatii slovenska strana planirano je u septembru 2019. Godine", saopćilo je iz Ministarstvo zaštite okoline i energetike Republike Hrvatske.

Podsjećamo, Hrvatska i Slovenija kao vlasnici Nuklearne elektrane Krško, treba da odluče da li će nuklearni otpad odlagati na zajedničkoj lokaciji Vrbini pored Krškog ili će se svako pobrinuti za svoj dio.

U tom slučaju, kao lokacija za hrvatsku stranu, pominje se Trgovska gora, koja je na samoj granici BiH, što je u Novom Gradu (B. Novi) i cijeloj BiH naišlo na proteste i neodobravanje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA