Slučaj nuklearni otpad: Ministarstvo Vlade RS-a najavilo korake protiv Hrvatske

Fena
Slučaj nuklearni otpad: Ministarstvo Vlade RS-a najavilo korake protiv Hrvatske
Foto: Vlada RS / Vlada RS: Podržan Nacrta sporazuma o sniženju cijena usluga rominga

Ako Republika Hrvatska i dalje bude insistirala na izgradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, što je presedan bez premca u cijelom svijetu, pokrenut ćemo sve postupke u skladu s važećim međunarodnim konvencijama, ponovili su danas iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Najavljuju da će Vlada u drugoj polovini augusta proglasiti Park prirode Una, koja protiče u neposrednoj blizini te lokacije, što se radi kako bi, navedeno je, ojačali svoje pregovaračke pozicije.

Iz entitetskog ministarstva navode i šta su sve učinili u prethodnom periodu, ali i da, uprkos brojnim urgencijama, i velikoj zainteresovanosti javnosti, Hrvatska "uporno ignorira stavove, primjedbe i apele nadležnih institucija u RS i BiH".

"O svim aktivnostima koje preduzima Hrvatska o pitanju odlaganja radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora, mi saznajemo iz medija, i praćenjem portala njihovih institucija nadležnih za ova pitanja. Više puta smo do sada slali dopise i urgencije u kojima smo tražili informacije o njihovim aktivnostima o pomenutoj temi - ni jednom nam nisu odgovorili.

Posljednji dopis poslali smo početkom marta, a urgenciju - početkom aprila. Tek u drugoj polovini maja smo dobili odgovor, u kom se navodi da procjena uticaja na životnu sredinu za lokaciju Trgovska gora nije pokrenuta, te da će, ukoliko se i definitivno odluče za tu lokaciju, postupiti u skladu sa ESPOO konvencijom. To praktično znači da je Hrvatska dužna da nas, kao pogođenu zemlju, obavještava o svim fazama izrade procjene uticaja, koja podrazumijeva i uključivanje javnosti (Aarhuska konvencija)", navode u saopćenju.

Podsjećaju da je odlukom Vijeća ministara BiH od 21.marta 2016. formirana Radna grupa za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, s osnovnim zadatkom da osigura koordinaciju rada institucija na svim nivoima vlasti u vezi s aktivnostima potencijalne izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

"Zbog opstrukcija, da stranke koje su dobile najveće povjerenje građana na izborima formiraju Vijeće ministara, mogli bismo doći u situaciju da Hrvatska to iskoristi i uradi nešto zbog čega ćemo svi žaliti, jer kao argument mogu da navedu da nemaju sagovornika, jer je Vijeće ministara u tehničkom mandatu. Iskreno, Vijeće ministara je, i dok je bio u punom mandatu, imao ignorantski odnos prema ovom problemu i nije poštovao obaveze koje je imalo na osnovu akata usvojenih u Parlamentarnoj skupštini. Uostalom, Vijeće ministara je imao nekoliko zajedničkih sjednica s Vladom Republike Hrvatske, brojne bilateralne susrete na ministarskom nivou, pa nikad nidu obavijestili ni Radnu grupu, ni Parlamentarnu skupštinu da li je ovaj problem uopšte stavljan na dnevni red", tvrdi se, između ostalog, u saopćenju.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a tvrde i da su uradili sve što su mogli u ovom trenutku u vezi s tim strateškim pitanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije