Tinejdžer preminuo nakon što je pojeo ovaj čips, kompanija se opravdava: 'Pa istaknuli smo...'

0
Radiosarajevo.ba
Tinejdžer preminuo nakon što je pojeo ovaj čips, kompanija se opravdava: 'Pa istaknuli smo...'
Foto: Instagram / Paqui ljuti čips

Teksaški proizvođač čipsa Paqui najavio je uklanjanje svog ljutog 'One Chip Challenge' s polica nakon smrti 14-godišnjeg tinejdžera iz Massachusettsa, Harrisa Wolobaha.

Uzrok Wolobahove smrti ostaje pod istragom, čeka se obdukcija, ali njegova porodica to pripisuje izazovu s čipsom u kojem su se tinejdžeri takmičili ko može pojesti više izrazito ljutog čipsa.

Paquijev 'One Chip Challenge' postao je poznat na društvenim mrežama jer učesnici pokušavaju izdržati intenzivnu ljutinu bez da piju ili jedu što je duže moguće nakon konzumiranja vatrenog tortilja čipsa.

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Proizvod je upakovan u zatvorenu vrećicu od folije unutar kartonske kutije u obliku lijesa i na njemu se vidi upozorenje da je namijenjen odraslima i da ga treba držati van dohvata djece.

U objavi kompanije, Paqui je izrazio tugu zbog Wolobahove smrti i naveo povećanje broja tinejdžera i drugih koji zanemaruju upozorenja. Kompanija radi s trgovcima na malo kako bi uklonila proizvod s polica prodavnica. Ističu strogo poštivanje standarda sigurnosti hrane.

Tragedija: 14-godišnjak preminuo nakon 'One Chip' izazova

Tragedija: 14-godišnjak preminuo nakon 'One Chip' izazova

Medicinski stručnjaci upozorili su na potencijalnu opasnost čipsa zbog visoke koncentracije hemikalije kapsaicina. Također su istaknuli mogućnost kobnih posljedica, uključujući srčanu aritmiju ili ireverzibilnu povredu srca do koje može doći pri izlaganju visokim dozama kapsaicina.

Worcesterska policija je izvijestila da je odgovorila na poziv u Wolobahovom domu 31. augusta, gdje su ga zatekli bez reakcije i disanja. Iako je prevezen u bolnicu, proglašen je mrtvim. Wolobahovi prijatelji i porodica tvrde da ga je čips doveo do smrti, što je potaknulo pozive na zabranu proizvoda.

Paqui je izdao izjavu u kojoj ponavlja da je 'One Chip Challenge' isključivo namijenjen odraslima i istaknuto označen kako bi odvratio djecu, one osjetljive na začinjenu hranu, osobe s alergijama na hranu, temeljnim zdravstvenim problemima ili trudnice od pokušaja, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije