Tenzije se nastavljaju: Osvanuli rasistički plakati u blizini džamija

5
AA
Tenzije se nastavljaju: Osvanuli rasistički plakati u blizini džamija
Foto:Prtsc/Twitter / Rasistički plakati u blizini džamija

Rasistički plakati postavljeni su na nekoliko lokacija kod džamija u austrijskoj prijestolnici Beču, navode izvori lokalne Islamske zajednice u srijedu.

Nakon objave kontroverzne „Mape islama“, plakati sa likom muškarca koji nosi bradu i kapicu i na kojima piše „Oprez, politički islam u blizini. Pogledajte Mapu islama za više detalja“ počeli su se pojavljivati posljednjih dana, prenosi Anadolija.

Mnogi korisnici društvenih mreža porede ove plakate sa onima iz doba nacista kada su označavana jevrejska susjedstva, kuće i druge lokacije.

Prema saopćenju Islamske zajednice Austrije (IGGOe), ovi znakovi izlažu džamije novim napadima.

„Mapa islama“, koja sadržava detaljne informacije o muslimanima Austrije i njihovim institucijama, trebala bi biti otkazana prije nego izazove više provokacija i opasnosti, dodaje se u saopćenju koje prenosi Anadolija.

Politički islam

Brojni austrijski mediji su objavili kako iza postavljenih plakata vjerovatno stoji rasistička grupa „Identitaere“ koja se zalaže za panevropsku nacionalističku ideologiju politike ekstremne desnice.

Ministarstvo integracija Austrije je objavilo internetsku stranicu „Nacionalna mapa islama“ prošle sedmice, sa imenima i lokacijama više od 620 džamija, udruženja i njihovih zvaničnika.

Mnogi muslimani se osjećaju ugroženi objavom adresa i drugih detalja u vrijeme jačanja islamofobije u Austriji, naročito nakon smrtonosnog terorističkog napada u Beču prošlog novembra, navodi Anadolija.

Ministrica integracija Austrije Susanne Raab u utorak je branila spornu „Mapu islama“ zbog sve većih kritika u državi.

„Ovo nikako nije opće sumnjičenje muslimana, već je zajednička borba protiv političkog islama kao mjesta uzgoja ekstremizma“, kazala je ona za njemački Welt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije