Austrijska ministrica o 'karti islama': Trebali bi znati u koju džamiju idu...

4
Radiosarajevo.ba
Austrijska ministrica o 'karti islama': Trebali bi znati u koju džamiju idu...
EPA / Susanne Raab

Austrijska ministrica integracija Susanne Raab branila je kontroverznu "kartu političkog islama" koja je objavljena prije nekoliko dana.

"Ovdje se ni na koji način ne radi o općoj sumnji prema muslimanima", rekla je Raab za njemački list Die Welt, prenosi Hina.

"Riječ je o zajedničkoj borbi protiv političkog islama kao plodnog tla za ekstremizam", dodala je.

Predstavnici austrijske oporbe i muslimanskih skupina kritizirali su činjenicu da su na karti prikazane sve islamske organizacije, bez obzira na to imaju li islamističke antidemokratske sklonosti.

Interaktivna karta "svjedoči o očitoj namjeri vlade da označi sve muslimane kao moguću opasnost", reagiralo je Muslimansko vijeće u priopćenju koje prenosi France Presse.

Karta prikazuje 623 muslimanske organizacije, udruženja i džamije i njihova sjedišta u Austriji, a izrađena je za Dokumentacijski centar za politički islam, osnovan 2015. godine kao neovisni fond Republike Austrije.

Udruženje Muslimanska mladež Austrije izjavila je u subotu da će podnijeti žalbu protiv karte.

Posebni predstavnik vijeća za antisemitsku i antimuslimansku mržnju i zločine iz mržnje Daniel Hoeltgen rekao je da se mnogi muslimani osjećaju stigmatizirani i ugroženi objavljivanjem adresa i drugih detalja.

"Ovaj projekt, koji muslimane poistovjećuje s islamistima, suprotan je politici integracije", rekla je glasnogovornica stranke Zelenih za integracije Faika El-Nagashi.

Raab je odbacila kritike da bi karta mogla ugroziti muslimanske predstavnike.

"Ako neko kaže da želi osnovati muslimansku organizaciju, ali ne želi da iko zna ili čak da se ne zna što rade i ko su oni, onda to tačno pokazuje problem - naime, da radije propovijedate u privatnim stražnjim sobama", kazala je.

Karta je također u interesu muslimana koji ne žele imati nikakve veze s ekstremističkim tendencijama, rekla je.

"Oni bi također trebali znati u koju džamiju idu i koje strukture i ideologije stoje iza toga", dodala je.

Konzervativni kancelar Sebastian Kurz redovno kritizira "politički islam".

Nakon prvog džihadističkog napada na austrijskom tlu, koji se dogodio u studenom, broj verbalnih i fizičkih napada na muslimane je porastao u toj zemlji srednje Europe, navodi organizacija koja bilježi takve napade.

U 2020. zabilježila ih je 1402, većinom na internetu, što je porast od 33 posto u godini dana i ta nova karta će samo "pothranjivati rasizam koji je u neprestanom porastu prema muslimanima koji su izloženi velikom sigurnosnom riziku", izrazilo je žaljenje Muslimansko vijeće.

Vijeće Europe u ponedjeljak je pozvalo Austriju da povuče kartu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije