House of one: Počela gradnja objekta u kojem će biti crkva, sinagoga i džamija

0
Radiosarajevo.ba
House of one: Počela gradnja objekta u kojem će biti crkva, sinagoga i džamija
EPA / House of one

U Berlinu je u četvrtak svečano položen kamen temeljac za ekumenski objekt pod nazivom „House of One“ koji će pod istim krovom smjestiti crkvu, džamiju i sinagogu.

„House of One' u sebi sadrži zahtjevni teološki zadatak: bez rezervi primiti drugačije duhovne perspektive. To je mjesto otvorenosti i tolerancije“, rekao je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble prilikom polaganja kamena temeljca u središtu Berlina.

Projekt House of One nastao je na inicijativu vjernika tri vjere, kršćanske, židovske i muslimanske, prenosi Hina.

Jedan od inicijatora, protestantski svećenik Gregor Hohberg ističe važnost simbolike gradnje ove jedinstvene ustanove upravo na ovom historijsko značajnom mjestu u središtu Berlina gdje je stajala crkva Sv. Petra, sagrađena u 13. stoljeću i koja je nakon teških oštećenja tokom borbi za Berlin u Drugom svjetskom ratu srušena tokom DDR-a.

„Na najstarijoj lokaciji Berlina, tamo gdje je stajala njegova prva crkva, želimo zajednički pogledati ka budućnosti.

Na temelju stare crkve gradimo jednu potpuno novu zgradu, The House of One. To će biti kuća molitve i učenja u kojoj žive tri vjere: sinagoga, crkva i džamija, sve pod istim krovom, rekao je Hohberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije