Vlasti Saudijske Arabije ograničile jačinu zvuka na džamijskim zvučnicima

1
Radiosarajevo.ba
Vlasti Saudijske Arabije ograničile jačinu zvuka na džamijskim zvučnicima
AA / Džamija u Saudijskoj Arabiji

Ministarstvo islamskih poslova u Saudijskoj Arabiji najavilo je prošle sedmice da bi svi zvučnici u džamiji trebali biti postavljeni na samo trećinu maksimalne jačine zvuka.

Ministar za islamske poslove Abdullatif al-Sheikh rekao je da je ta mjera odgovor na žalbe javnosti, prenosi BBC.

Ovaj potez u konzervativnoj muslimanskoj naciji izazvao je reakciju na društvenim mrežama, te se pokrenuo hashtag koji poziva na zabranu glasne muzike u restoranima i kafićima.

Govoreći u videu koji je prikazala državna televizija, gospodin Šeik rekao je da oni koji žele moliti ne trebaju čekati imamov poziv.

Ljudi koji su taj potez kritizirali na mreži nazvao je "neprijateljima kraljevstva" i tvrdio da žele potaknuti javno mnijenje.

Ograničenja dolaze dok prestolonasljednik Mohammed bin Salman nastavlja pokušaje da Saudijsku Arabiju učini liberalnijom i smanji ulogu koju religija igra u javnom životu.

Socijalna ograničenja su ublažena, poput ukidanja zabrane ženama da voze, kao i suzbijanje slobode izražavanja u zemlji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije