Sramotan propust: Izraelska ministrica nije mogla prisustvovati konferenciji UN

0
Radiosarajevo.ba
Sramotan propust: Izraelska ministrica nije mogla prisustvovati konferenciji UN
Foto: Twitter/Israel at OECD / Izraelska ministrica Karine Elharrar

Tokom prvog dana UN-ovog samita COP26, koji se ovih dana održava u Glasgowu, desio se sramotan propust organizatora.

Izraelska ministrica za energiju Karine Elharrar nije mogla prisustvovati Konferenciji jer do sale nije mogla doći zbog toga što ponuđeni transport nije prilagođen osobama u kolicima.

Kako je sama kazala izraelskim medijima, na Konferenciju se moglo ići pješice ili prevozom koji nije prilagođen osobama koje su u kolicima.

Svaka čast: Umjesto svečanog prijema za Uskrs nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Svaka čast: Umjesto svečanog prijema za Uskrs nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

"Došla sam na konferenciju radi susreta sa kolegama i napretka u zajedničkoj borbi protiv klimatske krize. Tužno je da UN, koje promovišu pristupačnost za ljude sa invaliditetom, 2021. godine ne brinu o pristupanosti sličnim dešavanjima", napisala je nakon nemilog događaja Elharrar preko društvene mreže Twitter.

Elharrar, koja boluje od mišićne distrofije, izrazila je nadu da će se problem riješiti i da će moći prisustvovati drugom danu samita.

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid je kritikovao organizatore rekavši da je "nemoguće birinuti se o budućnosti, klimatskim promjenama i ljudima ukoliko se prvobitno ne pobrinemo za ljudska bića, pristup i invalide".

Ambasador Velike Britanije u Izraelu Neil Wigan izvinio se zbog propusta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije