:( / Sramotan propust: Izraelska ministrica nije mogla prisustvovati konferenciji UN

02. 11. 2021. u 09:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tokom prvog dana UN-ovog samita COP26, koji se ovih dana održava u Glasgowu, desio se sramotan propust organizatora.

Izraelska ministrica za energiju Karine Elharrar nije mogla prisustvovati Konferenciji jer do sale nije mogla doći zbog toga što ponuđeni transport nije prilagođen osobama u kolicima.

Kako je sama kazala izraelskim medijima, na Konferenciju se moglo ići pješice ili prevozom koji nije prilagođen osobama koje su u kolicima.

"Došla sam na konferenciju radi susreta sa kolegama i napretka u zajedničkoj borbi protiv klimatske krize. Tužno je da UN, koje promovišu pristupačnost za ljude sa invaliditetom, 2021. godine ne brinu o pristupanosti sličnim dešavanjima", napisala je nakon nemilog događaja Elharrar preko društvene mreže Twitter.

Elharrar, koja boluje od mišićne distrofije, izrazila je nadu da će se problem riješiti i da će moći prisustvovati drugom danu samita.

Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid je kritikovao organizatore rekavši da je "nemoguće birinuti se o budućnosti, klimatskim promjenama i ljudima ukoliko se prvobitno ne pobrinemo za ljudska bića, pristup i invalide".

Ambasador Velike Britanije u Izraelu Neil Wigan izvinio se zbog propusta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA