! / Osobe sa invaliditetom traže da se uklone fizičke i informacijske barijere

26. 07. 2021. u 11:45:00 Fena

Shares: 0

Predstavnici organizacije amputiraca UDAS i Udruženja slijepih Kantona Sarajevo danas su učestvovali na okruglom stolu "Sva lica pristupačnosti II“ na kojem je zaključeno da osobe s invaliditetom još uvijek nisu dovoljno vidljive i da je potrebno izraditi plan kako bi se riješili njihovi problemi u saobraćaju i pri zapošljavanju.

"Mi želimo biti ravnopravni, a jesmo različiti. Međutim, ta različitost nas ne smatra da trebamo imati barijere i prepreke u društvu u kojem živimo. U društvu treba obezbijediti sve uslove da ravnopravno sa svim građanima učestvujemo u razvoju naših zajednica", rekao je predsjednik UDAS-a Željko Volaš.

Osobe sa invaliditetom od donosioca odluka traže da se uklone fizičke, informacijske i tehnološke barijere.

"Na primjer u tramvaju je problem taj da ne postoji najava zvučnih stanica. Ako je pristupačan objekat, a pristup do objekta nije onda to čak nije ni polovično rješenje. Također, one mogućnosti koje ima slijepa osoba u Sarajevu treba da ima i slijepa osoba u Donjem Vakufu", ukazao je član Udruženja slijepih KS Selmir Isaković.

Dodao je da su javne institucije i svi poslodavci u FBiH obavezni zapošljavati osobe sa invaliditetom.

"Predrasude o osobama sa invaliditetom su još uvijek velike, a njihove potrebe ne prate se na tržištu rada. Koriste se neki benefiti Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom na način da poslodavac zaposli invalidnu osobu koja najčešće radi od kuće, daje joj platu godinu dana i onda je ponovo vrati na biro za zapošljavanje", poručio je Isaković.

Okrugli sto je organizovan u okviru kampanje "Ravnopravno različiti“ koja se realizira u sklopu projekta "Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana“, koji finasira Evropska unija, a provodi UDAS u partnerstvu s Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Udruženjem građana "Nešto više“.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA