Pozitiva/ Marko Spajić uprkos invaliditetu piše, pjeva, vozi automobil i izvodi akrobacije

06. 02. 2021. u 15:24:00 AA

Shares: 0

Iako nije neko ko se bavi javnim poslom, u Trebinju svi sugrađani poznaju Marka Spajića – mladića koji se od rođenja hrabro bori s teškom bolešću – hemofilijom, te uprkos invaliditetu i stalnoj opasnosti koji je izložen za slučaj povrede, s velikim optimizmom korača kroz život, dosežući upornošću i vedrim duhom nešto što drugi neće i ne mogu.

Iako sa štakom u ruci Marko izvodi akrobacije, bez problema vozi automobil, te je čak jedno vrijeme bio zaposlen i kao taksista. Danas radi u taksi firmi u rodnom gradu kao dispečer, a u slobodno vrijeme snima video klipove koje objavljuje na Youtubeu i Instagramu. Uglavnom je riječ o satiričnim performansima, koji su popularni u bh. stanovništvu.

Pravio sam u prošlosti suvenire koje sam prodavao, a kasnije sam počeo objavljivati na platformama Youtube i Instagram. Na kraju sam napisao pjesmu o mom životu koju sam snimio i koja je dostupna na internetu“, kaže Spajić razgovor za Anadoliju.

Marko Spajić - undefined

Foto: Anadolija: Marko Spajić

Svojom pjesmom želio je, kaže, ohrabriti sve koji boluju od bilo koje bolesti i poručiti im da se nikada ne treba predati.

Bolest nije kraj. Ne treba i ne smije se odustati, nikada se predati i samo gurati prema naprijed“, navodi Spajić.

Upitali smo ga i kako izlazi na kraj sa hemofilijom, te kako se ova bolest manifestuje kod mladih ljudi.

To je rijetka bolest, odnosno poremećaj zgrušavanja krvi. Manifestuje se između ostalog na način da je nemoguće zaustaviti krv za slučaj povredu poput recimo posjekotine ili rane, sve dok ne primim 'faktor' neophodan za to. Taj faktor je skup, i u Bosni i Hercegovini ga je u prošlosti bilo teško nabaviti. Ta nestašica nažalost, dovela me do deformiteta zglobova i stvorila invalidnost. U Trebinju sam jedini oboljeli od ove bolesti“, priča Marko.

Marko Spajić - undefined

Foto: Anadolija: Marko Spajić

Na sreću od nedavno mnogo lakše dolazi do lijeka, pa je i njegov život mirniji i sa mnogo manje stresa.

Država nam je prije nekoliko godina riješila problem sa faktorom. Dobijamo mjesečnu dozu koja je za mene dovoljna. Ranije sam izbjegavao trčanje, igru i uzimanje noža, ali sam danas aktivniji, istina istovremeno i jako oprezan“, ističe Marko.

Uz podršku Udruženja oboljelih od hemofilije, Produkcijske kuće Komitet, KSC-a Vogošća, OŠ "Mirsad Prnjavorac" i Crvenog križa FBiH, Marko je snimio profesionalni muzički spot za svoju pjesmu "Nikad neću stat“. Iako pjesma opisuje njegov život i borbu sa hemofilijom, u njoj se mogu pronaći svi – i zdravi, i bolesni.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)