Inkluzija kroz sport: Trkači s invaliditetom takmičit će se na Two Cities Marathonu

Radiosarajevo.ba
Inkluzija kroz sport: Trkači s invaliditetom takmičit će se na Two Cities Marathonu
Foto: Dečki u plavom / Mirza Podžić

Nakon prošlogodišnjg uspješnog premijernog izdanja, i ove godine udruženje Dečki u plavom organizira drugi po redu „Two Cities Marathon“.

Međunarodna utrka koja start i cilj ima ispred sarajevske Vijećnice, a na ruti dugoj 42 kilometra spaja Sarajevo i Istočno Sarajevo, održat će se u nedjelju 18. jula 2021. godine.

Pored velikog broja učesnika iz BiH, zemalja regije, Europe i svijeta, na utrci će nastupiti i pripadnici sigurnosnih agencija, oružanih snaga, te pripadnici NATO i EUFOR, no jedan od fokusa utrke je i inkluzija. Naime, svoje učešće na utrci najavilo je nekoliko takmičara i takmičarki s invaliditetom.

"Posebno smo ponosni što će na drugom izdanju „Two Cities Marathon“ nastupiti takmičari sa invaliditetom, odnosno osobe sa smanjenom pokretljivošću, koji će na utrci imati posebno mjesto,", izjavio je Darko Lončar, direktor utrke.

"Iz Bosne i Hercegovine nastupit će tročlani štafetni tim „Deaf-X“ koji čine tri trkača s potpunim oštećenjem sluha Najdan, Abdulah i Jovan. Iz Beograda nam dolazi Marko Marjanović, osoba s potpunim oštećenjem vida, a u pratnji prijatelja će trčati punu dionicu maratona. Također, iz Beograda dolazi šesnaestogodišnja Iskra Milenković, osoba s potpunim oštećenjem vida, koja će trčati u pratnji očuha Aleksandra Andrejića, takođe osobe s oštećenim vidom. Tu je i Asmir Hajduković iz Sarajeva, cijenjeni fizioterapeut i osoba s potpunim oštećenjem vida koji će trčati utrku na 5 km. Do sada imamo prijavljenih pet grupa maratonaca koji će na distanci od 42 km nastupiti tako što će gurati svoje prijatelje u invalidskim kolicima koji će se također na taj način takmičiti u maratonu. Tu će biti Mirza Podžić iz sarajevske ekipe „5ELEMENT2031“, Harun Tahirović iz ekipe „Kilometar života“ iz Kaknja, Ante Bošnjak iz ekipe „Rama u srcu“, a iz Srbije stižu Aleksa Petrović i Danijel Stojiljković kao dio ekipe „Griffin“ iz Jagodine", najavljuju organizatori.

Pozivaju i druge takmičare, ističući da su osobe s invaliditetom oslobođene plaćanja startnine za utrke udruženja Dečki u plavom.

Osim maratonske utrke i štafetnog maratona, na manifestaciji "Two Cities Marathon" će biti održana i memorijalna utrka „Osman Junuzović“ na 5000 metara, u spomen bh. atletičaru Osmanu Junuzoviću koji je preminuo u decembru 2020.

U okviru ove sportske manifestacije biti će održano i ovogodišnje Prvenstvo BiH u maratonu, a cjelokupna utrka će biti u direktnom prijenosu na kanalu BHT1 Radiotelevizije BiH.

Svi zainteresirani rekreativci i takmičari koji žele učestvovati na nekoj od utrka, još uvijek se mogu prijaviti na sljedećim linkovima:

Maraton: https://stotinka.hr/hrv/utrka/3946/prijava_na_utrku

Štafetni maraton: https://stotinka.hr/hrv/utrka/3958/prijava_na_utrku

Memorijalna utrka „Osman Junuzović“ 5k: https://stotinka.hr/hrv/utrka/3972/prijava_na_utrku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije