Završen prvi maraton kroz Sarajevo i Istočno Sarajevo: Proglašeni i pobjednici

Radiosarajevo.ba
Završen prvi maraton kroz Sarajevo i Istočno Sarajevo: Proglašeni i pobjednici
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Proglašenje pobjednika Two cities marathon

Završena je prva certificirana cestovna maratonska utrka na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, koja je ujedno i Državno prvenstvo BiH u maratonu.

Proglašeni su i pobjednici.

Osman Junuzović pobjednik je ove maratonske utrke od 42 kilometra, u kojoj je učestvovalo stotine maratonaca.

Junuzović, jedan od najboljih atletičara u BiH, i favorit utrke, dionicu od 42.195 metara je istrčao za 2:30:21.

Ipak, nije uspio oboriti trenutni aktuelni rekord BiH i tadašnji rekord Jugoslavije na maratonu (2:15:54), istrčan u Njemačkoj 1975. godine, kojeg je postavio Sead Kondo, prenosi Anadolija.

“Nisam zadovoljan rezultatom, ali kada se uzme sve u obzir, kakve sam sve probleme imao tokom trke, da sam sam trčao, da se nisam pripremao za maraton, jer maraton je sasvim neka druga dimenzija. Trebate se za to pripremati i fizički i psihički, ja se nisam pripremao”, rekao je Junuzović, koji je želio i odustati, ali je ipak nastavio.

Drugoplasirani je Davor Vidović, dok je na trećem mjestu završio Emir Hastor.

Proglašenje pobjednika Two cities marathon - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Proglašenje pobjednika Two cities marathon

Pobjednica u kategoriji za žene je Katarina Pohlod (Srbija) koja je dionicu istrčala za 3:06:21.

Drugoplasirana je bila Dijana Manđeralo, a treća Agata Swiderska.

Udruženje "Dečki u plavom" organizator je ove utrke pod nazivom Two cities marathon, koja je startala u 8 sati ispred Vijećnice.

U našoj fotogaleriji pogledajte ko su pobjednici, ali i fotografije utrčavanja na cilj.

Trasa utrke protezala se glavnom gradskom saobraćajnicom od Baščaršije preko Pofalića, Nedžarića sve do Vrela Bosne, kroz Hrasnicu, Vojkoviće, Lukavicu, Dobrinju, preko Mojmila sve do stadiona Grbavica gdje se trčao jedan krug te se nastavilo preko Skenderije prema trgu Vijećnica.

Ova međunarodna utrka je prvi maraton u regiji koji se organizira u specifičnim uvjetima prilagođenim trenutnoj higijensko-epidemiološkoj situaciji.

Organizator je preduzeo sve neophodne mjere kako bi svi učenici utrke na adekvatan način bili zaštićeni, te da zdravlje učesnika ne bude narušeno.

Organizatori su se prethodno izvinili građanima Sarajeva i Istočnog Sarajeva zbog narušavanja komfora jer je od 8 do 13 sati, kada je utrka završena, dolazilo do povremenih obustava saobraćaja na trasi.

Prema broju prijavljenih natjecatelja, Two cities marathon je najbrojnija maratonska utrka u BiH ima i međunarodni karakter, a prijavljeni takmičari dolaze iz Francuske, Poljske, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Nizozemske, Amerike i mnogih gradova Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije