Najbrojnija utrka u BiH: Startao prvi maraton kroz Sarajevo i Istočno Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Najbrojnija utrka u BiH: Startao prvi maraton kroz Sarajevo i Istočno Sarajevo
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Two cities marathon

Udruženje "Dečki u plavom" organizator je prve certificirane cestovne maratonske utrke na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, koja je ujedno i Državno prvenstvo BiH u maratonu.

Utrka Two cities marathon je startala u 8 sati ispred Vijećnice.

Trasa utrke proteže se glavnom gradskom saobraćajnicom od Baščaršije preko Pofalića, Nedžarića sve do Vrela Bosne, kroz Hrasnicu, Vojkoviće, Lukavicu, Dobrinju, preko Mojmila sve do stadiona Grbavica gdje se trči jedan krug te se nastavlja preko Skenderije prema trgu Vijećnica.

Ova međunarodna utrka je prvi maraton u regiji koji se organizira u specifičnim uvjetima prilagođenim trenutnoj higijensko-epidemiološkoj situaciji.

Organizator je preduzeo sve neophodne mjere kako bi svi učenici utrke na adekvatan način bili zaštićeni, te da zdravlje učesnika ne bude narušeno.

Naime, svi učesnici utrke od ulaza u ograđeno područje, startnu/ciljnu zonu pa do početka utrke dužni su nositi zaštitnu masku i pridržavati se pravila fizičke udaljenosti od 1,5 do 2 metra između drugih osoba. Ovo pravilo trkači su dužni poštivati i po završetku utrke.

Kako je i najavljeno, ulaskom u startnu zonu trkači prolaze trijažni pregled. U slučaju utvrđene povišene tjelesne temperature kod trkača, neće moći nastupiti na utrci.

Svi trkači koji uspješno okončaju trijažni pregled prolaze potom kroz dezinfekcijski tunel i zauzimaju označenu tačku za start.

Na udaljenosti od 30 do 50 metara od starta bit će postavljene kante za smeće u koje će trkači moći odložiti zaštitne maske.

U startnoj/ciljnoj zoni obavezno je poštivanje fizičke udaljenosti od 1.5 - 2 metra između trkača. Radi zaštite zdravlja trkača zabranjeno je rukovanje, grljenje, ljubljenje tokom trajanja sadržaja utrke. Grupisanje trkača u startnoj/ciljnoj zoni neposredno prije početka i kraja utrke dozvoljeno je za najviše 3 osobe.

Ruta utrke - undefined

Foto: Dečki u plavom : Ruta utrke

Uklanjanje maske i nepoštivanje higijensko-epidemioloških mjera automatski dovodi do diskvalifikacije.

Ukoliko u toku utrke jedna osoba želi preteći drugu koja se nalazi ispred, preporuka je da se to učini u što većem krugu kako bi se izbjegao kapljični oblak osobe koju obilazi.

Trkači u startnu zonu smiju unijeti isključivo mobilni uređaj i sportski sat. 

Organizatori su se izvinili građanima Sarajeva i Istočnog Sarajeva zbog narušavanja komfora jer će do 13 sati, kada utrka završava, dolaziti do povremenih obustava saobraćaja na trasi.

Prema broju prijavljenih natjecatelja, Two cities marathon je najbrojnija maratonska utrka u BiH ima i međunarodni karakter, a prijavljeni takmičari dolaze iz Francuske, Poljske, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Nizozemske, Amerike i mnogih gradova Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije