Otkazan Bostonski maraton prvi put u 124 godine

Fena
Otkazan Bostonski maraton prvi put u 124 godine
Foto: EPA-EFE / Bostonski maraton 2019. godine

Ovogodišnji Bostonski maraton definitivno je otkazan čime je prekinuta tradicija duga 124 godine tokom kojih je ta utrka neprekidno održavana.

Ulicama Bostona trebalo se trčati 20. aprila, ali su zbog pandemije COVID-19 organizatori odlučili odgoditi utrku za septembar. Međutim, aktualno stanje s pandemijom u Sjedinjenim Američkim Državama ne dopušta planiranje ovakvog masovnog događaja u bližoj budućnosti pa su organizatori bili prisiljeni otkazati ovogodišnji maraton.

No, bit će održana "virtualna utrka" u kojoj će natjecatelji zaraditi medalju, ako će podastrijeti dokaz da su 14. septembra istrčali maratonsku dionicu od 42 kilometra i 195 metara.

"Kad već ne možemo dovesti svijet u Boston u septembru, naš je plan da Boston odvedemo u svijet za historijsko 124. izdanje Bostonskog maratona", izjavio je u četvrtak izvršni direktor Bostonskog atletskog saveza Tom Grilk, prenosi Hina.

Historija tog takmičenja seže u daleku 1897. kad se na startu u Ashlandu našlo 15 atletičara koji su odlučili dotrčati do centra Bostona u čast prvih modernih Olimpijskih igara koje su održane godinu prije u Ateni. Maraton se neprekidno održavao i tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, a preživio je i bombaški napad 2013.

No, zbog opasnosti od širenja koronavirusa među više od 30.000 ljudi koji svake godine učestvuju kao takmičari te među gledateljima kojih se zna okupiti do jednog milijuna uz trasu maratona, organizatori nisu imali drugog izbora već otkazati ovogodišnje izdanje.

Tokom maratona se u Bostonu svake godine obrne više od 200 miliona dolara, a Bostonski atletski savez i trkači uspijevaju skupiti oko 40 miliona dolara u humanitarne svrhe.

Organizatori se nisu željeli povesti za primjerom Tokijskog maratona koji je održan u martu, ali samo uz sudjelovanje 200-njak profesionalnih maratonaca.

"To nije Bostonski maraton. Mi smo uključivi. Bostonski maraton je za sve", izjavio je bostonski gradonačelnik Marty Walsh.

Sljedeće godine bi maraton trebao biti održan 19. aprila, a 125. izdanje je na rasporedu 18. aprila 2022.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije