Save The Children u herojskoj misiji za pomoć sarajevskim osnovcima koji su u kolicima

Radiosarajevo.ba
Save The Children u herojskoj misiji za pomoć sarajevskim osnovcima koji su u kolicima
Foto: Fena / Roby gusjeničari

Ministrica za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo danas je sa direktoricom organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andreom Žeravčić, potpisala ugovor o donaciji šest Roby gusjeničara za savladavanje barijera za djecu koja koriste kolica.

Roby gusjeničari će biti podijeljeni sarajevskim osnovnim školama Malta, Grbavica 1, Isak Samokovlija, Stari Ilijaš, Treća osnovna i Umihana Čuvidina, u skladu s njihovom potrebama. Roby ne ide trajno jednoj školi, već one škole koje imaju potrebu treba da jave resornom ministarstvu.

To je još jedna u nizu donacija Save the Children, a Žeravčić je podsjetila da su u prethodnom periodu donirali četiri Roby-a, a ta inicijativa ima za cilj unapređenje inkluzije u osnovnim školama.

"Glavni motiv u našem radu je da djeci, koja su najugroženija u ostvarivanju prava, pomognemo u skladu s vizijom i misijom organizacije Save the Chiildren. Djeca s poteškoćama u razvoju su grupa koju smo prepoznali da treba značajniju podršku da bi ostvarili jednake mogućnosti i šanse kao i druga djeca u BH", naglasila je Žeravčić.

Ministrica Bogunić smatra da, iako je inkluzija veliki izazov u Kantonu Sarajevo, svaka pomoć je dobrodošla.

"Donacija Save the Children će pomoći u savladavanju infrastrukturnih prepreka, da svako dijete koje ima Roby može doći do mjesta, prostora, kojeg želi", kazala je Bogunić.

Naglasila je da je Roby konkretna pomoć i pruža šansu djetetu da jednako može ići u školu sa stepenicama na drugi sprat, u dvorište, toalet.

"Pored toga, to je učenje druge djece na prihvatanje različitosti, razvijanje empatije kod njih. Kanton Sarajevo je opredijeljen za inkluziju u svakom smislu, ali i pored toga što treba prevazići fizičke barijere, jako je važno da se prevaziđu barijere u glavama ljudi", naglasila je ministrica Bogunić.

Ministrica Bogunić je zaključila da je intencija inkluzivnog obrazovanja pružiti svakom djetetu jednaku šansu i podsjetila da upravo Prva osnovna škola Ilidža, daje šansu za učenje i djeci migranata. Školu pohađa 22 djece migrantskih porodica.

Potpisivanju ugovora koje je upriličeno u Prvoj osnovnoj školi Ilidža, prisustvovali su i direktori pomenutih sarajevskih osnovnih škola koji su uputili izraze zahvalnosti za donaciju Save the Children.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije