Projekt organizacije Save the Children: Gimnazija Mostar dobila STEM laboratoriju

Fena
Projekt organizacije Save the Children: Gimnazija Mostar dobila STEM laboratoriju
U Gimnazija Mostar u četvrtak je otvorena druga STEM laboratorija od ukupno 12 laboratorija koji će biti otvorene u bh. osnovnim i srednjim školama.

To je nastavak realizacije projekta "Unaprjeđenje osnovnog učenja i obrazovanja u BiH" (ENABLE BiH), kojeg provodi organizacija Save the Children uz potporu USAID-a.

"Ovo je ujedno prva STEM laboratorija za srednje škole u BiH, a u projektu za dobivanje tih laboratorija su i osnovne škole 'Zalik' i 'Petar Bakula'", kazao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Rašid Hadžović.

Po njegovim riječima, cilj Ministarstva obrazovanja HNK-a je da se učenici na kvalitetan način pripreme za izazove u budućnosti te da steknu vještine potrebne za ekonomiju, odnosno tržište rada.

stem_mostar_fena_007.jpg - undefined

Foto: Fena

STEM je skraćenica za nauka, tehnologija, inženjering i matematika, a cilj projekta je da se ti predmeti podučavaju u svim svojim različitim disciplinama na integriran i sveobuhvatan način.

"Ovakav način učenja i poučavanja u nastavnom procesu je novina i potiče na cjelovito učenje. Ovim projektom povezuju se predmeti matematika, fizika, biologija, hemija, informatika i geografija, koji nekim učenicima mogu biti nezanimljivi, a STEM laboratorija je prilika da učenici uvide značaj spomenutih disciplina i učini ih interesantnijima", kazao je direktor Gimnazije Mostar Haris Idriz.

On je zahvalio svima koji su prepoznali mostarsku Gimnaziju kao školu koja će kvalitetno raditi na projektu, odnosno učenicima prenijeti osnove informacije STEM-a, zajedno s profesorima i svim suradnicima te škole.

Direktorica organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić pojasnila je da će se u 12 škola u Bosni i Hercegovini provoditi integrirano STEM podučavanje.

stem_mostar_fena_003.jpg - undefined

Foto: Fena

"Nakon dvije godine rada na operativnom nastavnom planu za STEM i edukaciji nastavnika, druga faza projekta proširuje se na 12 pilot škola u Bosni i Hercegovini koje uvode STEM podučavanje u učionice, počevši od otvaranja dvije STEM laboratorije u dvije STEM model škole u Sarajevu i Mostaru", kazala je Žeravčić.

Provedba projekta "Unaprjeđenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini (ENABLE BiH)" započela je u septembru 2016.

ENABLE BiH namjerava osigurati da učenici i učenici u BiH ovladaju ključnim kompetencijama neophodnim za sudjelovanje u ekonomiji zasnovanoj na znanju te postanu nositleji ekonomskog razvoja u budućnosti, postavljajući temelj za unaprjeđenje ishoda učenja u području matematike, prirodnih znanosti, tehnologije i informatike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije