! / SAD zadržao neutralan stav: Pozvali Izrael i Palestinu na smirivanje tenzija

10. 05. 2021. u 21:47:00 AA

Shares: 0

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pozvale su sve strane na smirivanje tenzija u jeku eskalacije napetosti između Izraela i Palestine nakon današnjih intervencija izraelske policije u kojima su u kompleksu Al-Akse ranjene stotine osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

"Duboko smo zabrinuti situacijom u Izraelu, Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, uključujući nasilnu konfrontaciju u Jeruzalemu, posebno u kompleksu Al-Akse koja je rezultirala s najmanje 180 povrijeđenih, kao i raketama koje su iz Gaze pogodila kuće u Jeruzalemu i postojanja prijetnja od daljnjih raketnih napada", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

On je kazao da je sada ključno da sve strane osiguraju smirivanje napetosti i izbjegavanje nasilnog sukobljavanja.

“SAD nastavlja duboko vjerovati u princip rješenja bliskoistočnog konflikta na bazi dvije države“, naveo je Price.

Ističući kako je SAD upravo zato pozvao obje strane da ne poduzimaju jednostrane korake, Price je kazao da takvi koraci imaju potencijal da dodatno udalje mogućnost rješenja krize.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je ranije da je u intervencijama izraelskih snaga sigurnosti u kompleksu Al-Akse danas ranjeno najmanje 305 osoba.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

I jutros su izraelske snage intervenirale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi spriječili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse.

Ekstremne jevrejske grupe jučer i danas obilježavaju "Dan Al-Qudsa" u znak sjećanja na dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Al-Quds. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.

Direktor Vakufa Mesdžidu-l Akse Sheikh Omar al-Kiswani pozvao je islamski svijet da pomogne. On je preko razglasa na Harem-i Šerifu istakao kako se Al-Aksa nalazi pod velikim napadom i najavio nastavak palestinskog otpora.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)