UN, EU, Erdogan pozivaju na smirivanje tenzija u Jerusalemu, Biden ne reaguje

2
Radiosarajevo.ba
UN, EU, Erdogan pozivaju na smirivanje tenzija u Jerusalemu, Biden ne reaguje
FOTO: AA / Napadi Izraela na Palestince

Žestoki napadi Izraela koji su počeli 8. maja, danas su eskalirali. Teška noć je pred Palestincima. Uslijedile su brojne reakcije iz svijeta. 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan prvi je uputio poziv svim državama da reaguje, poručio je kako će Turska uvijek podržavati palestinsko pitanje, biti uz braću Palestince i braniti dostojanstvo Al-Qudsa.

Iz Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika saopćeno je da je Erdogan danas odvojeno razgovarao sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i političkim liderom pokreta Hamasa Ismailom Haniyehom.

Erdogan je tokom tih telefonskih razgovora s palestinskim čelnicima najoštrije osudio izraelske napade na Palestince i kompleks Al-Akse u Al-Qudsu i okarakterizirao ih terorizmom.

"Uradit ćemo sve kako bi cijeli svijet, na čelu s muslimanskim zemljama, ustao protiv terora i okupacije koju provodi Izrael", kazao je Erdogan. 

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da su raketni napadi palestinskih oružanih grupa u pojasu Gaze na Izrael “neprihvatljiva eskalacija” nasilja.

Price je ovo kazao na redovnom brifingu za novinare, dodajući da su Sjedinjene Američke Države “u potpunosti angažirane” na promovisanju smanjenja tenzija u Jerusalemu.

Ranije je američki predsjednik Joe Biden izrazio zabrinutost zbog rasta tenzija u Izraelu.

“Nastavljamo pažljivo pratiti nasilje u Izraelu. Imamo ozbiljnu zabrinutost zbog situacije, uključujući nasilne sukobe koje smo vidjeli posljednjih dana”, rekla je Psaki.

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je danas hitan sastanak o nasilju u Jerusalemu ali je sastanak završen bez dogovora o zajedničkoj deklaraciji, pošto je SAD ocijenio da “javna poruka nije primjerena u ovoj fazi”, saopštili su diplomatski izvori.

U prvom tekstu koji su predložili Tunis i Kina traži se da Izrael obustavi aktivnosti kolonizacije, rušenja i protjerivanja Palestinaca uključujući i u istočnom dijelu Jerusalema.

Vijeće sigurnosti UN-a u tekstu izražava veliku zabrinutost zbog rastućih tenzija i nasilja na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu, gdje je tokom sukoba danas povrijeđeno nekoliko stotina ljudi.

Diplomatski izvori naveli su da je SAD objasnio da “djeluju iza kulisa” kako bi se smirila situacija i da u “ovoj fazi” deklaracija UN ne bi mogla da pomogne.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je sve strane da poštuju status quo na svetim mjestima u Jerusalemu.

“Duboko smo zabrinuti zbog nedavnih sukoba i nasilja, uključujući i ono jutros. Apelujem na sve strane da poštuju status quo na svetim mjestima”, rekao je Borrell na konferenciji za medije, nakon sastanka sa ministrima vanjskih poslova EU.

Borrell je također ponovio prethodne izjave bloka u kojima se osuđuje deložacija palestinskih porodica iz naselja Sheikh Jarrah i drugih područja okupiranog Istočnog Jerusalema, prenosi Anadolija.

Naglasio je da su ove akcije “predmet ozbiljne zabrinutosti” za EU, jer su nezakonite prema međunarodnom humanitarnom pravu i “samo podstiču tenzije na terenu”.

“Važno je da se učini sve što je moguće kako bi se izbjeglo podgrijavanje tenzija”, naglasio je Borrell, pozdravljajući odluku izraelskih vlasti da zaustave jevrejske vjernike da pristupe toj lokaciji kao “pozitivnu koja može smiriti situaciju”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije