Uznemirujuće: Eskalacija sukoba ispred Al-Akse na Dan Jerusalema

0
Radiosarajevo.ba
Uznemirujuće: Eskalacija sukoba ispred Al-Akse na Dan Jerusalema
FOTO: AA / Napadi Izraela na Palestince

Tenzije u Jerusalemu se ne smiruju.

Brigade Al-Quds, vojno krilo pokreta otpora Islamski džihad, objavile su gađanje izraelskog vojnog vozila raketom Kornet na granici između pojasa Gaze i Izraela.

U saopštenju, brigade su navele da je napad protiv izraelske vojne postaje istočno od Gaze bio "uspješan", javljaju agencije.

Portparol brigade Al-Qassam, Abu Ubaida, takođe je danas naveo da te brigade "započinju raketni udar protiv neprijatelja u okupiranom Al-Qudsu".

To je došlo nakon isteka roka palestinskih grupa otpora o povlačenju izraelskih snaga iz Al-Akse i naselja Sheikh Jarrah.

U međuvremenu, izraelska vojska je u saopštenju navela da je protivtenkovska raketa ispaljena iz severnog Pojasa Gaze pogodila vozilo, povredivši izraelskog naseljenika.

U saopštenju je navedeno da je povrijeđeni prebačen u bolnicu i savjetuje se Izraelcima da se uzdrže od ulaska u zabranjena područja.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestuju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o proterivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

I jutros su izraelske snage intervenisale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi sprečili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse.

Palestinski Crveni polumjesec saopštio je da je broj povrijeđenih u intervenciji izraelskih snaga protiv Palestinaca u kompleksu Al-Akse u okupiranom Al-Qudsu povećan na 305.

Ekstremne jevrejske grupe juče i danas obilježavaju "Dan Al-Qudsa" u znak sjećanja na dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Al-Quds. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.

Brojni svjetski lideri reaguju. Organizacije pozivaju na prestanak sukoba. Hamas je uputio ultimatum izraelskim snagama da odstupe, prijeteći raketnim napadima. Izraelske snage proglasile su visoki stepen opasnosti za određena područja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije