Šefovi Facebooka i Twittera uskoro pred američkim Senatom

0
Hina
Šefovi Facebooka i Twittera uskoro pred američkim Senatom
Foto: EPA-EFE / Zuckerberg, arhiva

Odbor za pravosuđe američkog Senata jučer je glasao o odluci da se prisile šefovi Facebooka i Twittera da svjedoče o tome kako se upravlja kontroverznim sadržajima na njihovim platformama.

Taj odbor u kojem republikanci imaju većinu glasao je da se izda sudski poziv za Marka Zuckerberga i Jacka Dorseya. Datum saslušanja nije utvrđen.

Oni su već ranije satima svjedočili pred zastupnicima Kongresa.

Republikanci ih optužuju da onemogućavaju konzervativna stajališta, što kompanije negiraju.

Optužbe su se pojačale prošle sedmice nakon što su Facebook i Twitter ograničili širenje neprovjerenog članka iz New York Posta o demokratskom predsjedničkom kandidatu Joeu Bidenu.

Saopštenje tog lista utemeljeno je na elektronskoj pošti koja je navodno pronađena na laptopu koje je Bidenov sin Hunter zaboravio, a sugerišu da je Joe Biden iskoristio svoj položaj kada je bio potpredsjednik SAD-a kako bi se njegov sin obogatio.

Trump i neki visokopozicionirani konzervativci napali su Twitter optužujući ga da pokušava braniti Bidena, koji je sve negirao.

Drugi su mediji doveli u pitanje autentičnost sadržaja na laptopu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije