Senat SAD-a: Rusija je imala veze s Trumpovom kampanjom 2016. godine

Anadolija
Senat SAD-a: Rusija je imala veze s Trumpovom kampanjom 2016. godine
Foto: EPA / Donald Trump

Obavještajni odbor američkog Senata objavio je izvještaj u kojem su istaknute važne povezanosti Rusije i izborne kampanje Donalda Trumpa 2016. godine, posebno veze s bivšim menadžerom kampanje Paulom Manafortom, javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaju je istaknuto kako je Konstantin V. Kilimnik, s kojim je Manafort zajedno radio na kampanji, bio ruski obavještajni dužnosnik.

"Osobe s kojima je vezu imao Manafort predstavljaju ozbiljnu kontraobavještajnu zabrinutost", piše u izvještaju.

Naglašeno je da se došlo do podataka da je Klimnik bio povezan s hakerskim i infiltracijskim operacijama ruske obavještajne službe u 2016. godini.

"Ovaj izvještaj na gotovo 1.000 stranica predstavlja najopsežniji pregled povezanosti Rusije i Trumpove izborne kampanje u 2016. godini. Nivo komunikacije između Trumpovih zaposlenika i špijuna ruske vlade prava je kontraobavještajna prijetnja koja prijeti našim izborima", rekao je Mark Warner, potpredsjednik Obavještajnog odbora Senata.

Predsjednik Odbora Marco Rubio je u pisanoj izjavi naveo kako se bliže izbori te poručio kako Kina i Iran, kao i Rusija, trenutno rade na tome da naruše američku demokratiju, pogoršavaju socijalnu podjelu i zasiju sjeme zabrinutosti za legitimitet i jedinstvo američkih institucija, izbornog procesa i republike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije