Šta je navedeno u izvještaju američkog Senata: Rusija podriva suverenitet BiH

Radiosarajevo.ba
Šta je navedeno u izvještaju američkog Senata: Rusija podriva suverenitet BiH

Ruska Federacija podriva suverenitet Bosne i Hercegovine, a igrala je destabilizirajuću ulogu u odnosima Kosova i Srbije, navodi se u najnovijem izvještaju vojnog komiteta američkog Senata, piše „Dnevni avaz“.

Ključno američko tijelo, koje nadgleda ministarstvo odbrane i vojsku najmoćnije svjetske sile, u izvještaju koji prati donošenje novog zakona o odbrani vrlo je precizno postavilo odnose na Balkanu.

"Komitet je zabrinut zbog aktivnosti Rusije koje bi mogle imati destabilizirajući utjecaj na političko i sigurnosno okruženje u zoni odgovornosti američke vojne komande u Evropi", navodi se u izvještaju.

Proteklih godina američke su vlasti planirale i ulaganje značajnih sredstava u borbu protiv ruskog utjecaja. Istovremeno, u BiH se na rusku podršku pozivaju zvaničnici manjeg entiteta i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je ovih dana bio u Moskvi kao Putinov gost na antifašističkoj paradi.

"Rusija pruža podršku prekodržavnim ekstremističkim grupama i stalno radi na podrivanju Sjevernoatlantske alijanse (NATO) i Evropske unije. Na zapadnom Balkanu, posebno, ovo uključuje i podršku Rusije pokušaju prevrata u Crnoj Gori i pokušaje poticanja sukoba u Sjevernoj Makedoniji, a s obzirom na to da su obje države ulazile u NATO", navedeno je u dokumentu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije