Šef WHO-a izrazio zabrinutost: Poduzeti racionalne mjere protiv omicrona

5
Fena/Radiosarajevo.ba
Šef WHO-a izrazio zabrinutost: Poduzeti racionalne mjere protiv omicrona
Ilustracija / Šef WHO-a izrazio zabrinutost

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izrazio je zabrinutost u utorak da neke države uvode opće mjere usmjerene na varijantu koronavirusa omicron za koje je rekao da "nisu zasnovane na dokazima niti su efikasne same po sebi" jer se mjerama kažnjavaju zemlje iz Južne Afrike koje su pravovremeno prijavile prve slučajeve tog virusa.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, u govoru pred predstavnicima iz 194 zemlje članice WHO-a, pozvao ih je da preduzmu "racionalne, proporcionalne mjere za smanjenje rizika" u skladu s Međunarodnim zdravstvenim propisima agencije iz 2005. godine, javlja Reuters.

"Još uvijek imamo više pitanja nego odgovora o učinku omicrona na prijenos, ozbiljnost bolesti i efikasnost testova, terapija i vakcina", rekao je Tedros u komentaru objavljenom na web stranici WHO.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Podsjetimo, svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u ponedjeljak da je globalni rizik od varijante omikrona "veoma visok" na osnovu dosadašnjih podataka, rekavši da bi mutirani koronavirus mogao dovesti do vala koronavirusa koji bi mogao imati “teške posljedice”.

Zdravstvena agencija UN-a, u tehničkom dokumentu izdatom državama članicama, navela je da ostaju "značajne neizvjesnosti" oko varijante koja je prvi put otkrivena prije nekoliko dana u južnoj Africi.

Međutim, navodi se da je moguće da varijanta ima mutacije koje bi joj mogle omogućiti da izbjegne odgovor imunološkog sistema i poveća svoju sposobnost širenja s jedne osobe na drugu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije