Sedmica odluke za Europsku centralnu banku: Koliko će biti visoke kamate?

0
Radiosarajevo.ba
Sedmica odluke za Europsku centralnu banku: Koliko će biti visoke kamate?
Pixabay / Ilustracija

Jasno je da će Europska centralna banka ovog četvrtka (21.7.) podići kamate – prvi put poslije nekoliko godina. Pritom jedino uzbudljivo pitanje glasi: koliko će biti visoke?

Inflacija u eurozoni viša od osam posto, kurs eura na nivou vrijednosti dolara i kriza vlade u Italiji: u takvom okruženju Savjet Europske centralne banke sastaje se ovog četvrtka (21.7.) da odluči o daljem pravcu monetarne politike.

Na posljednjem sastanku Savjeta u junu, predsjednica Europske centralne banke Kristin Lagard najavila je zaokret kada je riječ o kamatnim stopama. Prvi za poslednjih jedanaest godina. Za početak se očekuje rast ključnih kamatnih stopa za 25 baznih poena, a zatim u septembru vjerovatno i za 50 baznih poena. Vrijeme negativnih kamata će najkasnije tada biti prošlost, piše Deutsche Welle.

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Rekordna inflacija u zoni eura: Koliko će rasti kamatne stope?

Rekordna inflacija u zoni eura: Koliko će rasti kamatne stope?

Mnoge banke već su reagovale. Samo u Njemačkoj je skoro 50 finansijskih institucija u potpunosti eliminisalo zatezne kamate na depozite svojih klijenata, a vjerovatno će ih biti još u narednim sedmicama.

ECB u zaostatku

Važno je i pitanje koliko brzo će Europska centralna banka (ECB)podignuti kamatne stope. "ECB je zakasnila", kaže Gertrud Traud, glavna ekonomistkinja Helabe, pokrajinske banke Hesena i Tiringije. S obzirom na historijski visoku stopu inflacije od 8,6 posto u eurozoni, ona ocjenjuje da je situacija "neizvjesna": "Centralne banke širom svijeta već su podigle kamatne stope, a ECB sada mora da pokaže da svoj posao shvata ozbiljno i da se bori proziv inflacije".

Sporni su, međutim, i tempo i obim normalizacije monetarne politike. S tim se suočava i Savjet Europske centralne banke. Predsjednik Bundesbanke Joahim Nagel procjenjuje da bi moglo čak doći i do podizanja ključnih kamatnih stopa do tzv. restriktivnog opsega, što bi aktivno usporilo privredu. Nagel je jedan od onih koji bi da zatežu (jastrebovi), dok pristalice labavijeg pristupa (golubovi) upozoravaju na rizike od recesije, posebno zbog rata u Ukrajini. I kurs je također kontroverzno pitanje među ekonomistima.

Više od 25 baznih poena?

Borba sa inflacijom: Prvi put u 22 godine Amerikanci dižu kamatne stope

Borba sa inflacijom: Prvi put u 22 godine Amerikanci dižu kamatne stope

Prema procjenama Karstena Juniusa, glavnog ekonomiste švicarske banke "Safra Sarasin", kamatne stope mogle bi da se povećaju za 50 baznih poena. Zbog toga, smatra, ECB više ne bi trebalo da se u ovolikoj mjeri fokusira na tzv. forward guidance, instrument kojim centralne banke pokušavaju da objavljivanjem svojih prognoza o budućim kamatnim stopama utiču na očekivanja tržište.

Čak i ako ECB u početku napravi samo mali korak, i dalje je važno da, smatra Gertrud Traud, ona jasno stavi do znanja da je spremna da nastavi s podizanjem kamatnih stopa i nakon septembra. A važno je i da se inflacija zadrži na nivou od dva odsto kako bi vrijednost eura ostala stabilna.

Situacija, međutim, za čuvare eura nije laka. Oni moraju da istovremeno normalizuju monetarnu politiku, a da pritom ne pritisnu previše kočnice, jer time guše privredu. "Oni ionako ne mogu ništa da promijene u vezi s cijenama energije, tako da bi na taj način morale da snize cijene drugih stvari, roba i usluga", ukazuje Martin Lik, glavni ekonomista za Njemačku u "Blekorku", najvećem svjetskom koncernu koji upravlja imovinom.

Ipak, dobre vijesti iz bankarskog sektora: Kamate na kredite u BiH zasad neće rasti

Ipak, dobre vijesti iz bankarskog sektora: Kamate na kredite u BiH zasad neće rasti

Kad nema gasa...

Čak i ako ECB ništa ne preduzme, rizik od recesije će se povećati ako Rusija u četvrtak ponovo ne otvori slavinu za gas u Sjevernom toku 1. Tog istog dana sastaje se i Savjet Europske centralne banke.

"Normalizacija" monetarne politike – to prema mišljenju Martina Lika znači približavanje "neutralnoj kamatnoj stopi", odnosno kamatnoj stopi zbog koje se privreda ne ubrzava, ali i ne usporava. Teško je, međutim, utvrditi gdje se tu trenutno nalazi eurozona.

ECB bi takođe mogla da se nađe pod pritiskom, jer se razlika u kamatnim stopama u odnosu na SAD povećava. Nakon što je inflacija u junu u SAD dostigla 9,1 posto, tamošnje Federalne rezerve će vjerovatno povećati kamatne stope za još 75 baznih poena, sa sadašnjih 1,5 na 1,75 posto. Time se nastavlja pritisak na euro, koji je prije nekoliko dana već pao na nivo američkog dolara.

I konačno, finansijska tržišta sa pažnjom prate ono što se događa u Italiji. Kriza vlade u Rimu nimalo ne olakšava situaciju za ECB. Premijer Mario Dragi i dalje je na funkciji, ali je neizvjesno koliko će to tako i ostati. U oktobru bi čak mogli da budu i novi izbori.

Edgar Volk, glavni ekonomista bankarske kuće Mecler (Bankhaus Metzler) sa sjedištem u Frankfurtu, procjenjuje da bi, u slučaju da na čelo italijanske vlade dođu euroskeptici, to moglo da dovede do "značajnih turbulencija" na tržištu državnih obveznica u eurozoni. Europska centralna banka već zbog toga je već najavila primjenu tzv. instrumenta protiv fragmentacije. Ona na taj način želi da iz predostrožnosti obuzda moguće turbulencije na europskim tržištima državnih obveznica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije