Rekordna inflacija u zoni eura: Koliko će rasti kamatne stope?

0
Radiosarajevo.ba
Rekordna inflacija u zoni eura: Koliko će rasti kamatne stope?
Foto: EPA-EFE / Europska centralna banka

Roba i usluge su u maju koštale prosječno 8,1 posto više nego prije godinu dana, priopćio je u utorak europski ured za statistiku Eurostat.

Stopa inflacije je tako četiri puta veća nego što je bio zacrtani cilj Europske središnje banke (ESB) koja teži inflaciji od dva posto kao optimalnoj, piše Deutsche Welle.

U martu i aprilu je poskupljenje u zoni eura iznosilo prosječno 7,4 posto.

Energenti tjeraju cijene u vis

Od ljeta 2021. se poskupljenje stalno pojačavalo pri čemu je već u posljednje vrijeme bio dosegnut rekordna razina. Rat u Ukrajini i oštre mjere protiv korone u Kini dodatno su pojačali poskupljenje brojnih proizvoda.

U maju je na poskupljenje životnih troškova najviše utjecao ekstreman rast cijena energenata koji su u usporedbi s istim mjesecom prošle godine poskupjeli za 39,2 posto. Hrana i piće su poskupjeli prosječno za 7,5 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Cijene neobrađene hrane su porasle za 9,1 posto, usluge su poskupjele za 3,5 posto.

Kad će reagirati čuvari stabilnosti eura?

Time će zacijelo porasti pritisak na Europsku centralnu banku da nakon višegodišnje labave novčarske politike sad pokrene zaokret glede kamata. Druge velike centralne banke kao što je američki FED već su povećale kamate zbog jakog rasta cijena.

Predsjednica Europske centralne banke Christine Lagarde dala je naslutiti da bi uskoro moglo doći do povećanja kamata.

Stručnjaci trenutno polaze od toga da će ESB na svojoj sjednici 9. juna donijeti odluku najprije o prestanku kupovine državnih obveznica, a da će onda u julu po prvi put povećati kamatne stope. To bi bilo prvo povećanje kamata od 2011. godine.

Za Njemačku je Savezni statistički ured u Wiesbadenu u ponedjeljak objavio prvu procjenu inflacije za maj navodeći da ona iznosi oko 7,9 posto. Eurostat je rast cijena životnih troškova u Njemačkoj procijenio na 8,7 posto. Viša procjena Eurostata može se objasniti harmoniziranom metodom računanja za 19 članica Europske unije koje su uvele euro.

Ovako visoka inflacija nije bila u Njemačkoj od ponovnog ujedinjenja 1990. Slično visoka inflacija zabilježena je u Saveznoj Republici Njemačkoj 1973./1974. zbog osjetnog rasta cijena naftnih proizvoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije