Borba sa inflacijom: Prvi put u 22 godine Amerikanci dižu kamatne stope

0
Radiosarajevo.ba
Borba sa inflacijom: Prvi put u 22 godine Amerikanci dižu kamatne stope
Foto: EPA / Borba sa inflacijom: Prvi put u 22 godine Amerikanci dižu kamatne stope

Fed (Sistemi federalnih rezervi u SAD), saopštili su jučer da podižu kamatne stope za pola procentnog poena kako bi se uhvatile u koštac s najgorom inflacijom koju je Amerika vidjela u posljednjih 40 godina.

To je prvi put u 22 godine da je centralna banka toliko podigla kamatne stope. Odluka je bila jednoglasna, sa njom složilo se svih 12 članova Federalnog odbora za otvoreno tržište za utvrđivanje politike.

U martu, Fed je povećao svoju referentnu stopu zaduživanja po prvi put od kraja 2018. godine, povećavši je za četvrtinu procentnog poena.

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Na konferenciji za novinare nakon sastanka u srijedu, predsjednik Fed-a Jerome Powell rekao je da će dodatna povećanja stope od pola procenta biti na stolu za sljedećih nekoliko sastanaka. Međutim, banke ne žele da ona bude veća:

"Povećanje od 75 baznih poena nije nešto što komitet aktivno razmatra. Ako se inflacija smanji, nećemo stati, samo ćemo se spustiti na povećanje od 25 baznih poena", rekao je Powell novinarima.

Amerikanci se, kao i ostatak svijeta, bore s rastućim troškovima svuda, od trgovine do benzinske pumpe. Održavanje stabilnih cijena dio je mandata Fed-a, ali do sada je inflacija nastavila rasti, što je navelo neke da se zapitaju da li su centralne banke svojom politikom iza krivulje.

Powell je istakao kako je "inflacija je previsoka i razumijemo poteškoće koje uzrokuje. Hitno se krećemo da je vratimo".

Ali s obzirom na to da sukob između Rusije i Ukrajine još uvijek bjesni, malo je vjerovatno da će se pritisci na cijene hrane i energije uskoro smanjiti.

"Implikacije na američku ekonomiju su vrlo neizvjesne. Invazija i povezani događaji stvaraju dodatni pritisak na inflaciju i vjerovatno će utjecati na ekonomsku aktivnost", navodi se u saopštenju Fed-a.

Banka je također upozorila da će blokade povezane s pandemijom u Kini vjerovatno utjecati na ionako oštećene lance snabdijevanja.

Zajedno, ova pitanja bi mogla da izazovu dodatni pritisak na potrošačke cijene u narednim mjesecima.

Međutim, alati monetarne politike nisu brzo rješenje budući da akcijama Fed-a treba vremena da stupe na snagu.

Kako bi dodatno pooštrila monetarne uslove, centralna banka će takođe početi da izlazi iz svog ogromnog bilansa stanja, koji je napuhan tokom pandemije, piše CNN.

Od juna će pustiti 30 milijardi dolara vrijednih hartija od vrijednosti trezora i 17,5 milijardi dolara vrijednih hipotekarnih hartija od vrijednosti svakog mjeseca između juna i augusta, prije nego što se ti iznosi povećaju na 60 milijardi, odnosno 35 milijardi dolara u septembru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije