SAD: Od COVID-a trenutno umiru uglavnom samo nevakcinisani

3
Radiosarajevo.ba
SAD: Od COVID-a trenutno umiru uglavnom samo nevakcinisani
Foto: EPA-EFE / Vakcinacija u New Yorku

Gotovo sve smrtne slučajeve od COVID-19 u SAD-u danas čine ljudi koji nisu bili vakcinisani, što je zapanjujuća demonstracija učinkovitosti cjepiva i pokazatelj da bi dnevne smrti od COVID-a - koje su sada manje od 300 - mogle biti praktički nule ako svi koji ispunjavaju uslove dobiju vakcinu.

Analiza Associated Pressa dostupnih vladinih podataka iz maja pokazuje da su od 107 hiljada smještenih u bolnici, njih manje od 1.200 vakcinisani, što je 1.1 posto.

Također, od 18 hiljada smrtnih slučajeva u maju, njih 150 bilo je vakcinisano, što je 0.8 posto. 

Ranije ovog mjeseca, Andy Slavitt, bivši savjetnik administracije Biden za COVID-19, izjavio je kako 98 do 99 posto Amerikanaca koji umiru od koronavirusa nije vakcinisano.

"Posebno tragično"

Direktorica američkog CDC-a dr. Rochelle Walensky rekla je u utorak da je cjepivo toliko učinkovito da je "u ovom trenutku u potpunosti moguće spriječiti gotovo svaku smrt, posebno među odraslima, zbog COVID-a".

Nazvala je takve smrti "posebno tragičnim".

Oko 63% svih Amerikanaca koji ispunjavaju uvjete za vakcina - stariji od 12 godina - primilo je barem jednu dozu, a 53 posto je potpuno vakcinisano, prema CDC-u.

Ross Bagne, 68-godišnji vlasnik male kompanije u Cheyenneu, Wyoming, ispunio je uslove za vakcinu početkom februara, ali je odlučio da se neće cijepiti. Preminuo je 4. juna, nakon što je proveo više od tri sedmice u bolnici.

"Rijetko je izlazio, pa nije mislio da će se zaraziti", rekla je njegova ožalošćena sestra Karen McKnight

Dolaze novi klasteri

Smrtnosti koje se mogu spriječiti nastavit će se, predviđaju stručnjaci, pogotovo s necijepljenim dijelovima zemlje koji će imati veće klastere u jesen i zimi. Ali Mokdad, profesor medicinskih medicinskih znanosti s Univerziteta Washington u Seattlu, rekao je da modeliranje sugerira da će nacija sljedeće godine ponovno imati 1.000 smrtnih slučajeva dnevno.

U Arkansasu, koji ima jednu od najnižih stopa cijepljenja u zemlji, sa samo 33 posto potpuno vakcinisanih stanovnika - novi slučajevi, hospitalizacije i smrtni slučajevi rastu.

"Tužno je vidjeti nekoga ko ide u bolnicu ili umire, a to se može spriječiti", poručio je guverner Asa Hutchinson pozivajući ljude da se vakcinišu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije