Skočibušić: Prva direktna nabavka vakcina Vlade FBiH, imamo i drugi ugovor

5
Radiosarajevo.ba
Skočibušić: Prva direktna nabavka vakcina Vlade FBiH, imamo i drugi ugovor
Foto: BHRT / Konferencija u Sarajevu

Kina je i službeno obavijestila Vladu FBiH da su potpisali ugovor o nabavci 500 hiljada doza vakcina Sinofarm.

"Kinezi su nam javili da su završene administrativne procedure za nabavku Sinofarm vakcina", kazao je v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Siniša Skočibušić.

"To je prva direktna nabavka Vlade FBiH za proizvođačem. Imamo i drugi ugovor sa domaćim veletrgovcem, a o tome ćemo izvjestiti javnost kada to bude na dispoziciji. Važno je da nastavimo da se pridržavamo mjera jer se delta antigen približio susjedstvu. Moramo iskoristiti sve mogućnosti, a u narednom prriodu je evidentno da ce biti cjepiva dovoljno", istakao je Skočibušić.

Napomenuo je da se hitno mora procesti procedura plaćanja, te da se nadaju skoroj isporuci vakcina, piše BHRT.

"Proces imunizacije i dalje se nastavlja svojim tempom”, rekao je pomoćnik Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

Dodao je da je u BiH je do sada aplicirano vise od 236 hiljada vakcina.

"Radi tačnog informiranja javnosti, dužan sam reći da BiH je do sada kroz Kovaks i EU mehanizam nabavila 278.900 vakcina, 210.000 doniranih. FBiH je kupila vise vakcina nego što je donirano. U narednom periodu je dogovoreno, očekujemo za BiH preko 3.200.000 vakcina. Čini nam se da bi u narednom periodu optimizam bio potkrepljen i ugovorom s Kinezima", kazao je Čerkez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije