Rusija propagandnim videom poziva žene u rat - evo o čemu se radi

1
DW
Rusija propagandnim videom poziva žene u rat - evo o čemu se radi
DW / Ruske vojnikinje

Rusija neprekidno traži nove vojnike za rat u Ukrajini. U međuvremenu, očigledno se pojačavaju napori da se regrutuju i žene. Primenjuju se reklamni videi na internetu, ali i vrbovanje u zatvorima.

Kapa u maskirnim bojama, kalašnjikov u ruci, optimizam u glasu: tako se predstavlja projekat "Valkire" na jednoj ruskoj internetskoj platformi. Navodno je video sa mladom ženom u uniformi snimljen u "zoni specijalne vojne operacije", kako se u Rusiji naziva ratno područje u Ukrajini.

Ona se ustvari zove Natalija, sa Urala je i ima svoje ratno ime – Valkira. Pored nje sjedi "Demon", zapravo Julija iz Donjecka. "Demon je stanje njene duše", šali se "Valkira". "Ona je nezadrživa u svom stremljenju i ne igra nikakvu ulogu to što je djevojka". "Demon" potvrdno klima glavom. Ona nosi pancir.

Politika straha i panike plaši građane Bosne i Hercegovine pred izbore i rezoluciju o Srebrenici

Politika straha i panike plaši građane Bosne i Hercegovine pred izbore i rezoluciju o Srebrenici

Mnogo novca i povlastica za učešće u ratu

Video sa ova dva ženska lika se pojavio prije nekoliko sedmica i ima na hiljade pregleda. U intervjuu koji je ilustrovan vježbom gađanja ove djevojke naglašavaju između ostalog koliko im je važna služba pod oružjem. Njih dvije navodno pripadaju bataljonu "Bors" koji je kao dobrovoljna borbena jedinica pod komandom Ministarstva odbrane.

Putinov saveznik posramio cijelu Europu, italijanska premijerka izazvala paniku u Kijevu

Putinov saveznik posramio cijelu Europu, italijanska premijerka izazvala paniku u Kijevu

Ta jedinica na velikom kontaktnom portalu vrbuje nove vojnike. Piloti za dronove i snajperisti su posebno traženi, ali postoji potreba i za bolničarima i vozačima. Nudi se ugovor na šest mjeseci sa mjesečnim dohotkom od 220.000 rubalja, što iznosi oko 2.300 eura (4.499 KM). Za ruske prilike je to poprilična suma. Oglas je rodno neutralan.

Istovremeno se druga platforma na internetu obraća isključivo ženama, nudeći potpuno iste uslove za potpuno iste vojne obaveze. Da li je to slučajno? U videu "Demon" priča da je uvježbavaju kao snajperistkinju, ali da uči i kako da upravlja dronovima. Natalija zvana "Valkira" je instruktorka za bolničarke.

"Očaravajuća armija"

Ove dvije žene nisu izuzetak. U martu ove godine je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu povodm Međunarodnog dana žena s ponosom saopštio da se trenutno 44.500 žena u armijskim službama. Njih 1.100 direktno učestvuju u "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini, a svaku treću je država odlikovala.

Medvedev upozorava Poljsku: Rizikujete da izgubite svoju državnost

Medvedev upozorava Poljsku: Rizikujete da izgubite svoju državnost

Na vojnim univerzitetima studira 1.300 žena. Šojgu ih je označio kao "očaravajuću armiju". Čak 128 pripadnica te "očaravajuće armije" su prošle godine odlikovane za svoj poseban doprinos, a 24 njih su odlikovanja dobile za neposredno učešće u borbama na frontu.

Ruska novinska agencija Ria Novosti javlja da su žene prisutne u svim redovima ruske vojske u 150 profesija.

Aktivistikanja koja se bavi zaštitom ljudskih prava, Olga Romanova, živi u Berlinu. Ona navodi da Šojgu nije spomenuo da vojska vrbuje sve više žena u ruskim zatvorima. Njena nevladina organizacija "Rusija iza rešetaka" pomaže zatvorenicima pružajući im između ostalog i pravnu pomoć. Ona ima dobre kontakte u Rusiji.

Vladimir Putin poništio zabranu nuklearnog testiranja

Vladimir Putin poništio zabranu nuklearnog testiranja

Prema navodima te organizacije, prvih 50 žena je regrutovano prije godinu iz zatvora u ukrajinskom gradu Lugansku koji je anektirala Rusija. Poslije toga su i druge žene u ruskim zatvorima vrbovane za odlazak na front, kaže Romanova. U međuvremenu ih je na hiljade.

"Žrtve propagande"

Za razliku od Šojgua ona žene ne naziva "očaravajuća armija" već "žrtve propagande". Kaže da su njihovi motivi s jedne strane moralni razlozi, s druge strane privlači ih novac. Osim toga, nakon povratka iz rata njima se oprašta zatvorska kazna. I brojni muškarci se vrbuju u zatvorima, navodi Romanova.

Rusija iza rešetaka

Za razliku od muškaraca koji su uglavnom pragmatični, žene su čvrsto uvjerene u to da će svojom borbom pomoći domovini u teškim vremenima. "Za njih je to šansa da počnu novi život i da se jednog dana vrate svojim porodicama kao bolji ljudi, kao heroji sa novcem."

Romanova nema lični kontakt sa ženama koje se van zatvora dobrovoljno prijavljuju u vojsku. Ona pretpostavlja da najveći broj njih slijedi primjer svojih muževa koji su na frontu ili dolaze iz "državnih organa", prije svega iz policije. Prema ovoj aktivistkinji, tim ženama je na umu "kiša zlatnika koja će se sručiti na njih".

Negativna ravnopravnost

Romanova s gorkom ironijom odgovara na pitanje šta znači pojačano vrbovanje žena za rusku vojsku: "Kada ne bih poznavala okolnosti u ruskim zatvorima ili na frontu, možda bih rekla da je to ravnopravnost muškaraca i žena. Naravno da upotrebljavaju te žene kao topovsko meso. U tom smislu su zaista ravnopravne sa muškarcima."

Romanova se nada da će se na kraju mnoge žene odlučiti protiv rata i "pogrešno shvaćene ljubavi prema domovini".

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minutu sva zanimljiva dešavanja iz Pojasa Gaze, Palestine i Izraela možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije