Vladimir Putin poništio zabranu nuklearnog testiranja

1
Hina
Vladimir Putin poništio zabranu nuklearnog testiranja
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas, 2. novembra, zakon kojim se poništava ruska ratifikacija Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja, uz objašnjenje da se Moskva na taj način želi uskladiti sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Rusija je rekla da neće obnoviti testiranja osim ako ih Washington ne obnovi, kao i da poništenje ratifikacije ne mijenja njezin nuklearni stav ni način na koji dijeli informacije o svojim nuklearnim aktivnostima.

Washington je potpisao, ali nikad nije ratificirao sporazum iz 1996. Putin je rekao da želi da Rusija, koja je potpisala i ratificirala pakt, zauzme isto stajalište o sporazumu kao i SAD.

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Neki zapadni stručnjaci za kontrolu naoružanja zabrinuti su da bi se Rusija mogla približiti testiranju radi zastrašivanja u jeku rata u Ukrajini.

Putin je rekao 5. oktobra da nije spreman reći treba li Rusija nastaviti s nuklearnim testiranjem nakon što su neki ruski sigurnosni stručnjaci i zastupnici pozvali na testiranje nuklearne bombe kao upozorenje Zapadu.

Takav potez mogao bi pokrenuti novo doba nuklearnih testiranja velikih sila, strahuju zapadni analitičari. Putinovo odobrenje zakona o povlačenju ratifikacije objavljeno je na vladinoj mrežnoj stranici na kojoj se navodi da odluka odmah stupa na snagu.

Oba doma ruskog parlamenta odobrila su taj potez.

Postsovjetska Rusija nikad nije provela nuklearno testiranje. Sovjetski Savez posljednji put je to učinio 1990., a SAD 1992. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije