Ukrajina i SAD pokreću zajedničku proizvodnju oružja

2
Hina
Ukrajina i SAD pokreću zajedničku proizvodnju oružja
Foto: EPA / Volodimir Zelenski i Joe Biden

Ukrajina i Sjedinjenje Američke Države (SAD) dogovorili su se da će pokrenuti zajedničku proizvodnju oružja koja će omogućiti Kijevu da proizvodi sustave protuzračne obrane, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sumirajući boravak u SAD-u.

U dnevnom obraćanju Ukrajincima Zelenski je rekao da će taj dugoročni sporazum stvoriti nova radna mjesta i industrijsku bazu u Ukrajini, čiju je ekonomiju razorio rat s Rusijom. Zajednička proizvodnja u obrambenom sektoru s SAD-om je historijska stvar, kazao je Zelenski.

Dodao je da je ministarstvo strateških industrija potpisalo ugovore s tri udruge koje okupljaju 2000 američkih obrambenih kompanija. Ukrajina jako ovisi o zapadnoj vojnoj pomoći. Da bi se ona smanjila, Zelenski je rekao da sa svojim timom radi na reformi domaće vojne industrije kako bi se lokalni proizvođači modernizirali i kako bi se ubrzala isporuka naoružanja na bojište.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Zelenski je ranije najavio da će se u Kijevu održati međunarodni forum proizvođača oružja iz više od dvadeset zemalja. Ukrajina već ima nekoliko zajedničkih projekata s europskim proizvođačima za popravak ukrajinskih tenkova te razvija vlastitu proizvodnju dronova i raketa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije