Volodimir Zelenski stigao u prvu posjetu Kanadi

0
Hina
Volodimir Zelenski stigao u prvu posjetu Kanadi
Foto: X.com / Zelenski stigao u Kanadu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas, 22. septembra, stigao je u svoju prvu posjetu bliskoj saveznici Kanadi, gdje mu je zajamčena toplija dobrodošlica od one koju je dobio od nekih američkih političara skeptičnih u pogledu dodatne vojne pomoći.

Kanada je jedan od najvjernijih pristalica Kijeva u ratu protiv Rusije i trebala bi tokom posjete objaviti da šalje više oružja Ukrajini, prema vladinu dužnosniku.

"Kanada će i dalje podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno i uvijek ćemo čvrsto braniti vladavinu prava i poredak temeljen na međunarodnim pravilima", rekao je premijer Justin Trudeau novinarima u četvrtak u New Yorku.

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Vozači, oprez: I danas gužve na graničnim prijelazima, evo gdje se najduže čeka

Zelenski bi se trebao obratiti parlamentu u Ottawi, a zatim održati konferenciju za novinare s Trudeauom. On se virtualno obratio kanadskom parlamentu u martu 2022.

Ihor Mihalhišin, izvršni direktor lobističke skupine Ukrajinsko kanadskog kongresa, rekao je da je Kanada utjecajna s obzirom na članstvo u G7 i NATO-u te istaknuo da sve kanadske političke stranke podržavaju Ukrajinu.

U Kanadi živi 1,4 miliona ljudi ukrajinskog porijekla, populacija treća po veličini poslije Ukrajine i Rusije.

Zelenski je u četvrtak u Washingtonu apelirao na američke zastupnike za nastavak podrške u jeku dvojbi republikanaca oko toga treba li Kongres odobriti novi krug pomoći.

Iako nema takvih podjela u Kanadi, ona nema financijske moći ni vojne rezerve Sjedinjenih Država, Njemačke i drugih velikih podupiratelja.

Od početka 2022. Kanada je Ukrajini poslala više od osam milijardi kanadskih dolara (5,9 milijardi dolara), uključujući više od 1,8 milijardi kanadskih dolara vojne pomoći.

Dužnosnik kanadske vlade rekao je da će svota ugovora za oružje koju će Trudeau vjerojatno objaviti u petak biti veća od 33 miliona kanadskih dolara koje je Ottawa najavila u nedjelju za pomoć Kijevu u kupnji raketne odbrane.

Dužnosnik je želio ostati anoniman jer još nisu dogovoreni posljednji detalji.

David Perry, sigurnosni analitičar pri Kanadskom institutu za globalna pitanja, rekao je kako očekuje da će Ottawa kao dio ugovora o naoružanju ponuditi više vozila za borbenu podršku i obuku za ukrajinske pilote na borbenim avionima F-16.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije