Medvedev upozorava Poljsku: Rizikujete da izgubite svoju državnost

3
FENA
Medvedev upozorava Poljsku: Rizikujete da izgubite svoju državnost
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin i Dmitri Medvedev

Najveći saveznik predsjednika Vladimira Putina upozorio je Poljsku u četvrtak da se država članica NATO-a sada smatra "opasnim neprijateljem" Rusije i da bi mogla na kraju izgubiti svoju državnost ako nastavi svojim sadašnjim kursom, prenosi Reuters.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, sada zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije, dao je komentare u članku od 8.000 riječi o rusko-poljskim odnosima, rekavši da Moskva sada ima "opasnog neprijatelja" u Poljskoj.

"Mi ćemo je (Poljsku) tretirati upravo kao historijskog neprijatelja. Ako nema nade za pomirenje sa neprijateljem, Rusija bi trebalo da ima samo jedan i veoma oštar stav prema njenoj sudbini", poručio je Medvedev.

Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

"Historija je više puta izrekla nemilosrdnu presudu drskim Poljacima: ma koliko ambiciozni bili revanšistički planovi, njihov krah bi mogao dovesti do smrti poljske državnosti u cjelini", dodao je on.

Iz Poljske nije bilo odmah odgovora na njegove komentare.

Vladimir Putin poništio zabranu nuklearnog testiranja

Vladimir Putin poništio zabranu nuklearnog testiranja

Rat u Ukrajini doveo je do novih padova u već napetim odnose između Varšave i Moskve.

Poljska, koja je podržala Ukrajinu, optužuje Rusiju da pokušava destabilizirati zemlju kampanjama dezinformacija i špijunažom. Moskva je osudila ono što vidi kao neprijateljski stav Varšave prema njoj i ruskim interesima u Poljskoj.

Medvedev, koji je sebe predstavljao kao liberalnog modernizatora dok je bio predsjednik od 2008. do 2012, sada se predstavlja kao žestoki antizapadni kremaljski jastreb, koji se često obrušava na Zapad uvredama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije