Rusija o ratu na Bliskom istoku: 'Sukob Izraela i Hamasa velika opasnost za region'

0
AA
Rusija o ratu na Bliskom istoku: 'Sukob Izraela i Hamasa velika opasnost za region'
Foto: EPA - EFE / Napad na Gazu

Rusija je u ponedjeljak saopštila da sukob između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze predstavlja 'veliku opasnost za region'.

"Smatramo da je neophodno što prije ovu situaciju dovesti u miroljubivi smjer, jer nastavak takvog nasilja, naravno, prijeti daljom eskalacijom i rastom ovog sukoba. Ovo je velika opasnost za region, tako da smo izuzetno zabrinuti", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare u Moskvi.

Moskva sa "velikom zabrinutošću" posmatra šta se dešava oko Izraela i na Bliskom istoku, rekao je Peskov, upozoravajući da trenutna situacija ima potencijal da se proširi.

Unuka najbogatije žene na Balkanu: Kažu da izgleda kao Angelina Jolie, ljubila je poznatog fudbalera

Unuka najbogatije žene na Balkanu: Kažu da izgleda kao Angelina Jolie, ljubila je poznatog fudbalera

On je dodao da raspored ruskog predsjednika Vladimira Putina trenutno ne uključuje kontakte sa rukovodstvima u Izraelu i Palestini, ali da se takvi kontakti mogu brzo dogovoriti ako je potrebno.

Hamasovo vojno krilo, Brigade Al-Qassam, u subotu ujutro pokrenule su sveobuhvatnu operaciju nazvanu "Aqsa Flood". Hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, a naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Uživo: Erdogan spreman biti posrednik između Izraela i Palestine

Uživo: Erdogan spreman biti posrednik između Izraela i Palestine

Grupa je saopštila da je operacija odgovor na izraelske napade u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) i povećano nasilje među naseljenicima.

Izraelska vojska je saopštila i da je od 7. oktobra iz Gaze u Izrael infiltrirano između 800 i 1.000 naoružanih palestinskih boraca i da su ušli u više od 80 tačaka sa granice i ušli u 20 naseljenih mjesta i 11 vojnih baza.

Najmanje 700 Izraelaca, uključujući 73 izraelska vojnika, ubijeno je, a više od 2.300 ranjeno u napadima, saopštilo je izraelsko Ministarstvo zdravlja.

Izrael je uzvratio, serijom zračnih napada na Pojas Gaze, ubivši najmanje 493 Palestinca i ranivši najmanje 3.751 drugih.

Uporedo s tim, palestinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su izraelske snage "intenzivirale agresiju" na Gazu sa stotinama izvedenih napada.

Sva najnovija dešavanja iz Izraela možete pratiti uživo na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minut na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije