Uživo: Erdogan spreman biti posrednik između Izraela i Palestine

30
Radisarajevo.ba
Uživo: Erdogan spreman biti posrednik između Izraela i Palestine
Foto: EPA-EFE / Tel Aviv nakon bombardovanja

Hamas je izveo u subotu, 7. oktobra, najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko godina otvorivši žestoku raketnu paljbu iz Pojasa Gaze, dok su naoružani napadači prešli granicu.

Izraelska vlada je u nedjelju proglasila "ratno stanje" usred izraelsko-palestinskog sukoba.

Ovaj incident je najozbiljniji otkad su Izrael i Hamas vodili desetodnevni rat 2021. godine, a izraelski mediji izvještavaju o oružanim sukobima između grupa palestinskih boraca i snaga sigurnosti u gradovima na jugu Izraela.

Pogledajte šta je žena pronašla u kupljenoj kožnoj jakni iz second hand trgovine: Postalo je viralno

Pogledajte šta je žena pronašla u kupljenoj kožnoj jakni iz second hand trgovine: Postalo je viralno

Bilans trodnevnog rata između Hamasa i Izraela

Izrael: 900 ubijenih, 2.616 ranjenih, Gaza: 560 ubijenih, 2.900 ranjenih, Zapadna obala: 16 ubijenih, 92 ranjena, Libanon: 3 ubijena.

Do sada je ukupno ubijeno 1.479 ljudi, a 5.608 je ranjenih.

Na portalu Radiosarajevo.ba pratite uživo najnoviji razvoj sukoba u Izraelu i u Pojasu Gaze:

23:59

Na portalu Radiosarajevo.ba tokom noći možete uživo pratiti šta se dešava u Izraelu.

Na linku ispod pratiti LIVE kameru iz Gaze:

23:45

Biden: Ubijeno je 11 Amerikanaca

Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da je ubijeno najmanje 11 Amerikanaca u sukobu Hamasa i Izraela.

“Nažalost, sada znamo da je najmanje 11 Amerikanaca među ubijenima, mnogi od njih su imali drugi dom u Izraelu“, kazao je.

Biden je kazao i kako se vjeruje da među zarobljenima vjerojatno ima Amerikanaca.

“Ove porodice su razorene zbog mržnje i nasilja za koje nema izgovora. Znamo da ima američkih građana koji još nisu evidentirani, radimo s izraelskim dužnosnicima da dođemo do više informacija o njima. Moje srce je uz svaku obitelj pogođenu ovim strašnim događajima zadnjih dana“, kazao je Biden.

23:15

Očekuje se da će vođe Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske i Njemačke u ponedjeljak navečer, 9. oktobra, videovezom raspravljati o situaciji u Izraelu i palestinskim teritorijima, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

"SAD, Britanija, Francuska i Njemačka se slažu da to ne smije postati požar u regiji. Zato niko ne bi trebao nastaviti poticati teror u ovoj situaciji", rekao je Scholz novinarima u njemačkom gradu Hamburgu.

Scholz je stajao pored francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je pozvan radi zajedničke sjednice vlada dviju zemalja.

Macron je izrazio svoju "potpunu solidarnost" s izraelskim narodom i rekao da je u ponedjeljak ujutro ponovo razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

"Njemačka i Francuska stoje uz izraelski narod u ovom tragičnom trenutku. Borba protiv terorizma je zajednički cilj za kojim ćemo nastaviti ići s Izraelom i našim saveznicima. Ništa ga ne opravdava, ništa ne objašnjava", kazao je Macron.

Ured francuskog predsjednika je kasnije objavio da će se italijanska premijerka Giorgia Meloni također pridružiti pozivu u sklopu takozvane kvinte, neslužbene grupe koju čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija.

23:00

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je spreman biti posrednik između Izraela i Palestine, ako to te dvije strane žele.

Erdogan je dodao da se Turska priprema Gazi poslati humanitarnu pomoć.

Turski predsjednik je Izrael pozvao da prestane bombardirati palestinski teritorij, a Palestinu da prestane maltretirati izraelska civilna naselja.

"Vjerujemo da u toj regiji neće biti mira bez nezavisne i suverene Palestine", rekao je Erdoğan.

Recep Tayyip Erdogan
Foto: AA: Recep Tayyip Erdogan
22:30

Pentagon uvjeren da može podržavati i Ukrajinu i Izrael

Pentagon je objavio da neće ulaziti u detalje o tipu oružja koje šalje Izraelu. No, viša dužnosnica je u ponedjeljak, 9. oktobra, kazala da Pentagon još procjenjuje šta od naoružanja iz inventara SAD može najbrže biti poslano Izraelu.

Na pitanje je li SAD zabrinut zbog municije koju šalje Ukrajini, dužnosnica je kazala da je Amerika u stanju podržati i Ukrajinu i Izrael.

22:10

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ne preporučuje državljanima BiH putovanje u Palestinu, naročito u Pojas Gaze - objavilo je Ministarstvo među preporukama koje se odnose na putovanje u Izrael i Palestinu i na dežurne kontakte za državljane u slučaju potrebe za evakuacijom s tih područja.

Na Zapadnoj obali dosad nije bilo sukoba, ali ipak ne treba putovati bez prijeke potrebe, preporučeno je.

"Građani Bosne i Hercegovine, koji se nalaze u ovoj zemlji, u slučaju potrebe mogu da se obrate ambasadama BiH u Amanu (Jordan) ili Kairu (Egipat), s navedenim detaljima o imenu, prezimenu, adresi boravka u Bosni i Hercegovini, broju putne isprave BiH te mjestu boravka u Palestini, kao i s neophodnim kontakt-podacima, kako bi bio nađen način za pružanje podrške - navelo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Ostatak teksta pročitajte na linku ISPOD:

Oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Ne preporučuju se putovanja u Palestinu i Izrael

Oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Ne preporučuju se putovanja u Palestinu i Izrael

21.45

Hamas je otvoren za razgovore o mogućem primirju s Izraelom, prema izjavi visokog člana ove grupe.

Moussa Abu Marzouk je izjavio u intervjuu za televizijsku mrežu Al Jazeera u ponedjeljak, 9. oktobra, da Hamas već razmatra "nešto takvo".

Na pitanje da li je ekstremistička grupa spremna raspravljati o mogućem prekidu vatre, Marzouk je odgovorio da Hamas prihvata "sve političke dijaloge".

Dodao je da je Hamas već "postigao svoje ciljeve" s naglom ofanzivom koju je izveo protiv Izraela u subotu, 7. oktobra.

Ranije je Hamas prijetio da će ubiti taoce ako židovska država nastavi bombardiranje Gaze. Također su najavili da planiraju prenositi izvršenja.

Više o ovoj temi pročitajte na linku ISPOD:

Hamas otvoren za razgovore o primirju s Izraelom: 'Ostvarili smo svoje ciljeve'

Hamas otvoren za razgovore o primirju s Izraelom: 'Ostvarili smo svoje ciljeve'

21:00

Europska komisija je obustavila slanje paketa finansijske pomoći Palestini dok ne istraži napad Hamasa na Izrael, prenosi CNN.

"Opseg terora i brutalnost protiv Izraela i njegovih ljudi prava je prekretnica", rekao je povjerenik za susjedstvo i proširenje Europske unije Oliver Varhelyi.

"Ne možemo se ponašati kao da se ništa nije dogodilo", dodao je Várhelyi.

Komisija će na razmatranje staviti svoj kompletni razvoj portfelj namijenjen Palestini vrijedan otprilike 691 milion eura.

Oliver Varhelyi
Foto: Printscreen / Twitter : Oliver Varhelyi

To znači da neće biti novih uplata na račun Palestine, svi započeti projekti proći će evaluacija, neće biti novih prijedloga proračuna, a provest će se i sveobuhvati pregled cijelog portfelja.

"Temelji za mir, toleranciju i suživot moraju postati predmet razgovora", rekao je Varhelyi.

"Mržnja, nasilje i glorifikacija terora otrovali su um mnogima. Moramo djelovati, i to odmah", zaključio je povjerenik.

20:20

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak u večernjim satima, 9. oktobra, da je Izrael tek počeo napadati Hamas, prenosi The Guardian.

Netanyahu je rekao i da su neki naoružani pripadnici Hamasa još uvijek na tlu Izraela.

Izraelski je premijer rekao da će napraviti sve za zarobljene izraelske državljane u Gazi.

Netanyahu je rekao da je Izraelu rat nametnuo "grozni neprijatelj" i zakleo se da će Izrael pobijediti.

"Građani Izraela, ušli smo u treći dan ovog rata. Borimo se za svoj dom i za svoju egzistenciju", dodao je izraelski premijer.

20:00

Bilans trodnevnog rata između Hamasa i Izraela

Izrael: 900 ubijenih, 2.616 ranjenih

Gaza: 560 ubijenih, 2.900 ranjenih

Zapadna obala: 16 ubijenih, 92 ranjena

Libanon: 3 ubijena

Do sada je ukupno ubijeno 1.479 ljudi, a 5.608 je ranjenih.

19:20

Najmanje 900 mrtvih u Izraelu

Izraelski vojni radio javlja da je najmanje 900 osoba poginulo u napadima Hamasa na Izrael.

19:00

Al Qassam prijeti ubijanjem zarobljenika

Vojno krilo Hamasa, brigade Al-Qassam, prijete da će početi s ubistvima zarobljenih Izraelaca ako Izrael nastavi bombardirati civilne nastambe u Gazi.

Abu Obaida, glasnogovornik te grupe, kazao je da za sada zarobljene drže sigurnima.

Ciljanje nedužnih civila bez upozorenja će biti, nažalost, popraćeno egzekucijom zarobljenika, što ćemo biti prisiljeni emitirati“, kazao je, prenosi Al Jazeera.

18:54

Izrael će napasti grupu Hamas u Gazi sa velikom snagom i u velikom obimu, čak i po cijenu da povredi Izraelce koje Hamas drži kao zarobljenike, prenio je danas Times of Israel, pozivajući se na visokorangirani neimenovani izvor u izraelskoj vladi.
 
Isti izvor je rekao da ako Izrael ima precizne obavještajne informacije o lokaciji izraelskih zarobljenika, onda će se uzdržati od napada na konkretnoj lokaciji, ali sve dok ne bude takvih informacija, svi ciljevi Hamasa bit će targetirani.

Ranije ministar odbrane Izraela Joav Galan rekao je da je naredio ''potpunu opsadu'' Pojasa Gaze.

"Naredio sam potpunu opsadu pojasa Gaze. Neće biti struje, hrane, goriva, sve je zatvoreno", rekao je Galan i dodao da se Izrael bori protiv, kako je naveo, ''životinja u ljudskom obliku'' i da se ponaša u skladu sa tim.

Pored toga, Izrael je danas prekinuo dotok vode u Gazu, nakon što su u nedjelju, 8. oktobra, prekinute isporuke struje i goriva.

18:23

Jedan je pripadnik egipatske obavještajne zajednice rekao novinskoj agenciji The Associated Press da je Egipat Izrael više puta upozorio na "nešto veliko", ali da im nije otkrio detalje tog nečeg velikog.

"Upozorili smo ih da će doći do eksplozije situacije, i to uskoro te da će ona biti velika. Međutim, oni su podcijenili ta upozorenja", rekao je egipatski obavještajac.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekao je da Izrael od Egipta nije primio takvo upozorenje.

17:40

Ubijeno 9 Amerikanaca, 10 Britanaca ubijeno ili nestalo

Sjedinjene Države u ponedjeljak, 9. oktobra, su objavile da je u subotnjem napadu Hamasa na Izrael bez presedana ubijeno devetero Amerikanaca, a još nekoliko američkih državljana smatra se nestalima, dok Britanija strahuje za više od 10 svojih građana u Izraelu.

Pripadnici Hamasa u žestokom napadu na izraelske gradove u subotu, 7. oktobra, ubili su 700 izraelskih državljana, a više desetaka su ih oteli.

"Trenutno možemo potvrditi da je u napadu ubijeno devet američkih državljana", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

"Također možemo potvrditi da ima i nestalih američkih državljana. Sarađujemo s izraelskim partnerima da bismo utvrdili gdje se nalaze", dodao je.

I glasnogovornik odjela za nacionalnu sigurnost potvrdio je informaciju o smrti devetero američkih državljana, no oni još nisu identificirani.

Strahuje se da je u napadu na Izrael smrtno stradalo ili je nestalo više od 10 britanskih državljana, objavio je u ponedjeljak BBC pozivajući se na službene izvore. 

Britansko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati informacije.

17:20

Vojno krilo Hamasa, brigade Al-Qassam, izvijestile su o raketnim napadima na Jeruzalem iz Pojasa Gaze, te da su prilikom napada povrijeđena su četiri Izraelca.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da je oštećena džamija nazvana po Akhmatu Kadirovu u izraelskom Abu Ghoshu, predgrađu Jeruzalema.
 
Džamiju u Abu Ghoshu otvorio je čečenski vođa Ramzan Kadirov 2014. godine u čast svog oca Akhmat Kadirova. Vlasti Abu Ghosha izjavile su da su potrošile 10 miliona dolara na izgradnju, uključujući šest miliona dolara od čečenske vlade.

16:55

Hamas ne želi pregovore s Izraelom

“Nikakvi pregovori” s Izraelom nisu mogući u ovom trenutku dok se nastavljaju neprijateljstva, ustvrdio je u ponedjeljak, 9. oktobra, za agenciju AFP dužnosnik palestinskog Hamasa sa sjedištem u Dohi.

Ranije u ponedjeljak agencije su prenijele, pozivajući se na svoje izvore, da katarski posrednici pregovaraju s Hamasovim dužnosnicima o puštanju otetih izraelskih žena i djece koje Hamas drži u Gazi u zamjenu za 36 palestinskih žena i djece koji su u izraelskim zatvorima.

16:27

Katar potvrdio pregovore s Hamasom i Izraelom

Katarsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je uključeno u pregovore o posredovanju s Hamasom i Izraelom, uključujući i moguću razmjenu zarobljenika.

Trenutno smo u stalnom kontaktu sa svim stranama. Naši prioriteti su prekinuti krvoproliće, osloboditi zatvorenike i osigurati da se sukob obuzda bez regionalnog prelijevanja”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Majed Al-Ansari.

15:59

Netanyahu: Nemamo izbora ulazimo u Gazu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upravo je dao izjavu.

Izraelski premijer je rekao da ono što se danas dogodilo nikada nije viđeno u Izraelu, te da će se Izrael “snažno osvetiti za ovaj crni dan”.

Izraelski premijer kaže da će Izrael “doći do svakog mjesta koje Hamas skriva” i kaže “narodu Gaze da odmah napusti ta mjesta”.

Kaže da je Hamas odgovoran za dobrobit zarobljenika.

“Izrael će se obračunati sa svakim ko im naudi”, dodaje.

Novinar Barak Ravid, koji radi za Walla News, izvijestio je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Joeom Bidenom rekao da Izrael nema drugog izbora nego da pokrene kopneni napad na Gazu, javlja Guardian.

14:08

Izrael je u ratu s Hamasom, a stanovništvo Pojasa Gaze snosi najveći teret. Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant saopćio je kako je vojska dobila naređenje o potpunoj opsadi Gaze što znači nastavak borbe protiv pripadnika Hamasa.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant u međuvremenu je naredio "potpunu opsadu" Gaze, rekavši da će vlasti prekinuti struju i blokirati ulazak hrane i goriva.

Najmanje 32 Palestinca ubijena su rano u ponedjeljak u novim izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze.

Izraelski ratni avioni pogodili su stambenu zgradu u gradu Rafah, južno od grada Gaze, pri čemu je poginulo 19 Palestinaca, saopćili su medicinski izvori.

Pojavio se i snimak na kojem je prikazano kako su izraelske snage pogodile ambulantna kola u kojima su se nalazili povrijeđeni.

[twitter]https://twitter.com/OnlinePalEng/status/1711337717366157345[/twitter]

12:44

Pažljiva kampanja obmane osigurala je da Izrael bude uhvaćen nespreman kada je palestinska grupa Hamas pokrenula napad, omogućivši sili koja koristi buldožere, zmajeve i motore da se suprotstavi najmoćnijoj vojsci Bliskog istoka.

Dok je Izrael navodio da vjeruje da obuzdava Hamas iscrpljen ratom, grupe boraca su obučavane i vježbane, često naočigled, rekao je izvor blizak Hamasu.

"Hamas je Izraelu ostavio dojam da nije spreman za borbu", rekao je izvor blizak Hamasu, opisujući planove za najnevjerojatniji napad od Jomkipurskog rata prije 50 godina kada su Egipat i Sirija iznenadili Izrael i natjerali ga da se bori za svoje opstanak.

"Hamas je upotrijebio obavještajnu taktiku bez presedana da dovede Izrael u zabludu tokom posljednjih mjeseci, ostavljajući u javnosti dojam da nije voljan ući u borbu ili sukob s Izraelom dok se priprema za ovu veliku operaciju", rekao je izvor.

Osama Hamdan, predstavnik Hamasa u Libanonu, rekao je Reutersu da je napad pokazao da Palestinci imaju volju postići svoje ciljeve "bez obzira na vojnu moć i sposobnosti Izraela".

U jednom od najupečatljivijih elemenata svojih priprema, Hamas je izgradio lažno izraelsko naselje u Gazi gdje su uvježbavali vojno desantiranje i uvježbavali napad na njega, rekao je izvor blizak Hamasu, dodajući da su čak napravili videosnimke manevara.

12:36

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju da se ostvarenje nezavisne i geografski integrisane palestinske države, zasnovane na granicama iz 1967. godine, s (Istočnim) Jeruzalemom kao glavnim gradom, ne može više odgađati.

"Trajni mir na Bliskom istoku moguć je samo kroz konačno rješenje palestinsko-izraelskog konflikta", rekao je Erdogan na svečanom otvaranju Crkve Mor Efrem Sirijske pravoslavne u Yesilkoyu, na evropskoj strani Istanbula. To je prva crkva izgrađena u eri Turske Republike.

Erdogan je rekao da je Turska spremna učiniti svoj dio kako bi zaustavila izraelsko-palestinski sukob i smanjila napetosti koje su eskalirale u subotu.

"Palestinsko pitanje stoji kao korijen problema u našem regionu. Naš region će ostati žedan mira dok se ne postigne pravedno rješenje", dodao je turski predsjednik.

Erdogan je također istakao da treba izbjegavati bilo kakve korake koji bi eskalirali napetosti u regionu jer "dovode do više krvoprolića i produbljuju probleme".

12:20

Rusija je u ponedjeljak saopštila da sukob između Izraela i palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze predstavlja 'veliku opasnost za region'.

"Smatramo da je neophodno što prije ovu situaciju dovesti u miroljubivi smjer, jer nastavak takvog nasilja, naravno, prijeti daljom eskalacijom i rastom ovog sukoba. Ovo je velika opasnost za region, tako da smo izuzetno zabrinuti", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare u Moskvi.

Moskva sa "velikom zabrinutošću" posmatra šta se dešava oko Izraela i na Bliskom istoku, rekao je Peskov, upozoravajući da trenutna situacija ima potencijal da se proširi.

On je dodao da raspored ruskog predsjednika Vladimira Putina trenutno ne uključuje kontakte sa rukovodstvima u Izraelu i Palestini, ali da se takvi kontakti mogu brzo dogovoriti ako je potrebno.

11:40

Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant saopćio je kako je vojska dobila naređenje o potpunoj opsadi Gaze što znači nastavak borbe protiv pripadnika Hamasa.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant u međuvremenu je naredio "potpunu opsadu" Gaze, rekavši da će vlasti prekinuti struju i blokirati ulazak hrane i goriva. Izrael i Egipat uveli su različite razine blokade Gaze otkako je Hamas preuzeo vlast od suparničkih palestinskih snaga 2007. godine.

Glavni vojni glasnogovornik, kontraadmiral Daniel Hagari, rekao je novinarima da Izrael ima "kontrolu" nad svojim graničnim zajednicama. Rekao je da je bilo nekoliko izoliranih incidenata rano u ponedjeljak, ali da "u ovoj fazi nema borbi u zajednicama". Dodao je da "možda još uvijek ima terorista u regiji".

Izraelski tenkovi i bespilotne letjelice, u međuvremenu, čuvaju otvore u graničnoj ogradi kako bi spriječili nove infiltracije, rekao je Hagari, dodajući da je evakuirano 15 od 24 pogranične zajednice, dok se očekuje da će ostatak biti evakuiran tijekom sljedeća 24 sata.

Ranije je glasnogovornik Hamasa Abdel-Latif al-Qanoua rekao Associated Pressu preko telefona da su se borci grupe nastavili boriti izvan Gaze i da su zarobili još Izraelaca do ponedjeljka ujutro.

11:00

Izvor iz egipatske obavještajne službe tvrdi da su upozorili Izrael na eskalaciju situacije koja je bila na pomolu.

Jedan zvaničnik obaveštajne službe Egipta izjavio je da je Izrael ignorisao ponovljena upozorenja Egipta o "velikoj akciji" koja se sprema u Pojasu Gaze.

Times of Israel navodi da je ovaj zvaničnik egipatske obavještajne službe potvrdio je da je Egipat, koji često posreduje između Izraela i Hamasa, više puta razgovarao sa Izraelcima upozoravajući da se sprema "nešto veliko", ali bez dodatnih objašnjenja.

10:30

Ujedinjeni narodi saopćili su da je 123.538 ljudi u Gazi interno raseljeno, uglavnom "zbog straha, zabrinutosti za zaštitu i uništenja domova".
Ured za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) dodao je da se 73.000 ljudi nalazi u školama, javlja BBC.

Adnan Abu Hasna, glasnogovornik UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA), očekuje da će broj porasti.

"U školama gdje su trenutno smješteni ima struje, osiguran obrok, čistu vodu, psihološku podršku i liječenje", rekao je on.

U Gazi živi 2,3 miliona Palestinaca. Prije pokretanja zračnih napada u subotu, Izrael je upozorio ljude koji žive u određenim područjima da odu.

"Poručujem građanima Gaze da ova mjesta napuste odmah, jer ćemo djelovati svom snagom", rekao je u subotu izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

10:10

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da je u izraelskim napadima na tu blokiranu palestinsku regiju ubijeno najmanje 493 Palestinaca, a da je ranjena 3.751 osoba.

Uporedo s tim, palestinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da su izraelske snage "intenzivirale agresiju" na Gazu sa stotinama izvedenih napada.

U saopćenju se navodi da su mete izraelskih napada na Gazu bile stambene zgrade i javni objekti, uključujući i džamije.

09:50

Izraelska vojska je u ponedjeljak objavila da je tokom noći izvela više od 500 napada na ciljeve širom pojasa Gaze.

Izraelska vojska je saopštila da je izvela vazdušne napade i artiljerijsko granatiranje na više od 500 ciljeva koji pripadaju grupama Hamas i Islamski džihad u Gazi.

Izraelska vojska je saopštila i da je od 7. oktobra iz Gaze u Izrael infiltrirano između 800 i 1.000 naoružanih palestinskih boraca i da su ušli u više od 80 tačaka sa granice i ušli u 20 naseljenih mjesta i 11 vojnih baza.

Napad na Gazu
FOTO: AA: Napad na Gazu
09:30

Vlasti Irana i Iraka pozvale su na održavanje vanredne sjednice Organizacije islamske saradnje (OIC) o aktuelnim sukobima između palestinske grupe Hamas i izraelskih snaga.

Ministri vanjskih poslova Irana Hossein Amir-Abdollahian i Iraka Fuad Hussein sinoć su telefonom razgovarali o eskalaciji sukoba oko Gaze.

09:20

Izraelska vojska saopćila je da je oko hiljadu palestinskih naoružanih boraca infiltrirano iz Gaze u Izrael i da su ušli u 20 naselja i 11 vojnih baza.

Iz Glasnogovorništva izraelske vojske su kazali da oružani sukobi izraelske vojske i palestinskih boraca traju na tlu Izraela u blizini granice sa Gazom.

U saopćenju se navodi da je protekle noći u sukobu u mjestu Beeri učestvovalo između 70 i 90 naoružanih boraca i da sukobi traju, a da palestinske grupe nisu uspjele u potpunosti da se infiltriraju u to mjesto.

Izraelski javni emiter KAN javlja da je izraelska vojska saopćila da je od 7. oktobra iz Gaze u Izrael infiltrirano između 800 i 1.000 naoružanih palestinskih boraca i da su ušli u više od 80 tačaka sa granice i ušli u 20 naseljenih mjesta i 11 vojnih baza.

Također se navodi da se sukobi trenutno vode na sedam lokaliteta u okolici Gaze.

09:00

Nekoliko stotina propalestinskih demonstranata okupilo se na Times Squareu u New Yorku, u znak podrške Palestini, dok se sa druge strane ulice desetine pristalica Izraela.

Propalestinske pristalice marširale su centralnim dijelom Manhattana, dok su se proizraelski demonstranti okupili u blizini izraelskog konzulata u toj četvrti.

Demonstranti su uzvikivali slogane "Otpor je opravdan” i "Slobodna Palestina", mašući zastavama i ističući transparente podrške Palestini.

Na suprotnoj strani ulice okupila se i grupa proizraelskih demonstranata, noseći izraelske zastave.

Pojedine pristalice dvije strane su se međusobno verbalno sukobile, ali ih je policija brzo razdvojila.

Desetine policajaca obezbjeđivalo je oba skupa, koji su završeni mirno.

08:45

Cijene nafte u Aziji u ponedjeljak su skočile za više od tri dolara po barelu u ranoj trgovini, jer su dramatični vojni sukobi između izraelskih i Hamasovih snaga tokom vikenda produbili političku neizvjesnost širom Bliskog istoka.

Nafta Brent je porasla za 3,34 dolara, ili 3,95 posto, na 87,92 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate bila na 86,23 dolara po barelu, što je više od 3,44 dolara, ili 4,16 posto.

08:30

Najmanje 32 Palestinca ubijena su rano u ponedjeljak u novim izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze.

Izraelski ratni avioni pogodili su stambenu zgradu u gradu Rafah, južno od grada Gaze, pri čemu je poginulo 19 Palestinaca, saopćili su medicinski izvori.

Petero Palestinaca je ubijeno u drugom napadu na kuću u gradu Khan Younis u južnom pojasu Gaze, dodali su.

Četiri osobe su također izgubile život u zračnom napadu u naselju al-Zaatar u sjevernom pojasu Gaze. Pogođena je i kuća u Deir al-Balahu u centralnoj Gazi, usmrtivši tri osobe.

Djevojka je također ubijena, a nekoliko ljudi je ranjeno u napadu na džamiju u izbjegličkom kampu al-Shati zapadno od grada Gaze.

Izraelski borbeni avioni također su izveli nekoliko zračnih napada na Beit Lahia u sjevernom pojasu Gaze, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova koje vodi palestinska grupa Hamas.

8.00

U izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno je 413 Palestinaca.

Iz palestinskog Ministarstva zdravstva navedeno je da je u izraelskim napadima na Gazu od jučer poginulo 413 osoba, uključujući 78 djece i 41 ženu, a 2.300 ljudi je povrijeđeno.

Saopćeno je da su "54 osobe poginule u osam masakara koje je Izrael izvršio nad palestinskim porodicama".

Agencija Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) saopćila je da se više od 20.000 Palestinaca u Gazi sklonilo u škole kojima rukovodi UN.

07:30

Izraelske odbrambene snage (IDF) i dalje se bore protiv Hamasa na terenu u južnom Izraelu, rekao je vojni glasnogovornik u ponedjeljak, više od 48 sati nakon što je palestinska grupa pokrenula iznenadni napad, prenosi CNN.

"I dalje se borimo. Sedam je do osam otvorenih mjesta oko Gaze gdje još uvijek imamo ratnike koji se bore protiv terorista", rekao je potpukovnik Richard Hecht.

"Oduzeće nam više vremena nego što smo očekivali... Mislili smo jutros da ćemo biti na boljem položaju", kazao je on.

Također je moguće da Hamasovi borci još uvijek prelaze u Izrael iz Gaze, rekao je on.

Desetine Izraelaca drže se kao taoci, rekao je i Hecht, ne navodeći konkretan broj.

"Kada su ušli i bacili granate na naša kola hitne pomoći nisu kucali na krov. Ovo je rat. Obim je drugačiji", rekao je Hecht.

07:00

Poljska je započela evakuaciju svojih državljana iz Izraela, a prvi avion sa oko 120 ljudi sletio je u Varšavu rano jutros.

"Prvi ljudi evakuirani iz Izraela već su u Poljskoj. Želio bih zahvaliti našim vojnicima na učinkovitom izvođenju operacije. Vi ste najbolji", objavio je na Twitteru poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak. Tokom dana očekuje se dolazak još dva aviona-

Blaszczak je jučer rekao da oko 200 poljskih turista, uključujući djecu koja su bila na školskom izletu, čekaju da napuste Izrael. Najmanje dvije stotine poljskih vojnika pomaže u operaciji.

06:50

Jutro je donijelo nove izraelske raketne udare na Gazu. Odjekuju silovite eksplozije, a iznad zgrada se dižu plamenovi i dim.

06:45

Izraelske zračne snage (IAF) kažu da su napale zgradu u kojoj su boravili Hamasovi operativci.

IAF je objavio da je uništio "operativno sredstvo" koje je koristila grupa.

U objavi je stajalo: "Napadnuto je nekoliko operativnih sjedišta organizacije, među njima sjedište koje se prostire na površini od tri sprata i sjedište povezano s višim Hamasovim pomorskim snagama, Muhammadom Kashtom".

06:00

Najmanje 260 mrtvih tijela je pronađeno na mjestu održavanja festivala u Izraelu nakon subotnjeg napada organizacije Hamas iz Pojasa Gaze, objavio je izraelski portal Ynet u nedjelju navečer. Pripadnici spasilačke službe Zaka su za portal rekli da su pronašli trupla. Hamas je napao sudionike festivala blizu granice s Pojasom Gaze te odande oteo brojne ljude i odveo ih u Gazu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (30)

/ Povezano

/ Najnovije