Dr. Emir Hadžikadunić: Epski izraelski debakl i Hamasov napad bez presedana

1
Radiosarajevo.ba
Dr. Emir Hadžikadunić: Epski izraelski debakl i Hamasov napad bez presedana
Foto: Printscreen / Hamas izveo napad na Izrael

Autor Alon Pinkas u analizi za popularni izraelski dnevnik Haaretz kaže da je iznenadni Hamasov napad "epski izraelski debakl". U ratu - koji je tek počeo - biće još mnogo analiza širom svijeta. Mnogo je pitanja koja vise u zraku. Da li je napad Hamasa samo odvraćanje pažnje od većeg napada od strane Hezbollaha? Ko stoji iza Hamasa? Da li slijedi "epski izraelski odgovor"? Ta voda tek treba da se razbistri.

Piše: Dr. Emir Hadžikadunić, za Radiosarajevo.ba

Međutim, tajming za eskalaciju nije nimalo slučajan. Prošlo je tačno 50 godina od još jednog rata bez presedana kada je srušen mit o neuništivosti izraelske vojske. Tada je izraelska vojska prespavala egipatsku invaziju preko Sueca i oslobađanje dijelova Sinaja. 

Mirza Ganić kandidat SDA za gradonačelnika Visokog

Mirza Ganić kandidat SDA za gradonačelnika Visokog

Pored lokalnog Hamasa, postoji nekoliko bliskoistočnih aktera kojima ne odgovara diplomatsko približavanje Izraela i Saudijske Arabije. U okolnostima eskalacije, to više nije realna opcija. Hamas je sada preuzeo bliskoistočnu agendu. Arapska ulica već je ushićena jučerašnjim debaklom Izraela, kao što je bila ushićena vojnim uspjesima Hezbollaha u ratu sa Izraelom 2006. 

Hamas, dakle, nije nužno sam u sukobu sa Izraelom. Niti je početak zadnjeg rata nužno sukob Hamasa i Izraela. Za jučerašnju akciju bez presedana potrebna je logistička, vojna i svaka druga podrška mnogo jačih aktera na regionalnoj ili međunarodnoj sceni. Primjer koji slijedi je banalan, ali ilustrativan. 

Obuka za korištenje paraglajdera za iznenadni napad iz zraka morala se sprovesti izvan Gaze. 

"Napadi kao otpor izraelskoj okupaciji": Ko je palestinska grupa Hamas?

"Napadi kao otpor izraelskoj okupaciji": Ko je palestinska grupa Hamas?

Priprema vojne operacije Hamasa morala je trajati mjesecima ili čak godinama. Mnogi su zatečeni da je toliki obim infiltracije Hamasovih boraca prošao ispod radara izraelskog sigurnosnog ili vojnog aparata. Posebno je zakazao Mosad koji svugdje ima svoje špijune, uključujući doušnike unutar Pojasa Gaze ili same organizacije Hamas. 

Propusti izraelske obavještajne službe biće sigurno predmet posebne istrage nakon što se rat okonča. Tražit će se odgovorni. Treba očekivati mnogo ostavki u obavještajnoj, sigurnosnoj ili čak političkoj hijerarhiji Izraela. Neće ni premijer Benjamin Netanyahu biti pošteđen teških pitanja ili odgovornosti mada će eskalacija pogodovati jačanju izraelske desnice na kraće staze. 

Očekivani izraelski odgovor

"Hamas je otvorio vrata pakla", kaže glasnogovornik izraelske vojske. Nema sumnje da će Hamas platiti visoku cijenu za napad. Još će veću cijenu platiti stanovnici Gaze. U narednih nekoliko dana strahuje se da će stradati hiljade nedužnih ljudi, civila i djece. Omjer ubijenih Palestinaca i Izraelaca u ranijim sukobima Hamasa i izraelske vojske bio je desetine Palestinaca naspram jednog Izraelca. 

Izrael napadnut i iz druge zemlje, odmah uslijedilo uzvraćanje udarca

Izrael napadnut i iz druge zemlje, odmah uslijedilo uzvraćanje udarca

Premijer Izraela je pomenuo je tri cilja vojne operacije nakon sastanka kriznog kabineta. Pored poriva za osvetom, zanimljiv je treći cilj koji se odnosi na Hezbollah, mada ta grupacija nije direktno spomenuta. 

Izrael svakako strahuje od otvaranja drugog ili trećeg fronta. Već se špekuliše da je napad Hamasa samo odvraćanje pažnje od većeg napada od strane Hezbollaha. Ono što Hezbollah uradi u danima pred nama daće bolji uvid.

Izrael je u vojnom smislu nekoliko puta jači od svih arapskih država zajedno. U stanju je uništiti svaku tačku otpora u Gazi ili južnom Libanu. Uz brutalnu upotrebu vojne sile i velike žrtve lokalnog stanovništva može okupirati uski pojas Gaze za nekoliko sedmica. Ali šta onda? 

Novinarka se javljala uživo iz Gaze: Neboder iza nje pogođen projektilom

Novinarka se javljala uživo iz Gaze: Neboder iza nje pogođen projektilom

Kako upravljati okupiranom Gazom u kojoj živi preko dva miliona Palestinaca? Bolno iskustvo Izraela nakon invazije južnog Libana 1982. godine još je u svijesti inteligencije sigurnosnog establišmenta u Tel Avivu. 

Dva miliona ljudi na prostoru površine opštine Olovo

Gaza kao najgušće naseljena tačka na planeti može biti još kritičnija za Izrael. Njena površina (365 km2) manja je od površine opštine Olovo (407km2). Zamislite da u opštini Olovo živi 2 miliona stanovnika koji su izolovani od ostatka svijeta, bez kopnenog, vazdušnog ili pomorskog koridora. Pored toga što je najveći zatvor na otvorenom, Gaza je nerješiv sigurnosni izazov Izraela. 

U narednih nekoliko dana se očekuje brutalna i nerazmjerna demonstracija sile od strane Izraela s nesagledivim posljedicama po civilno stanovništvo pojasa Gaze, ali i veća neizvjesnost Izraela zbog mogućnosti otvaranja drugog ili trećeg fronta. 

U raketnom napadu u Izraelu ranjen srbijanski državljanin

U raketnom napadu u Izraelu ranjen srbijanski državljanin

Netanyahu je upozorio Izraelce da će ovaj rat potrajati. Nakon što se zadovolji želja za osvetom u narednih nekoliko sedmica, Izrael će vjerovatno razmišljati o deeskalaciji. Za Hamas je najvažnije da fizički opstane. 

Jer opstanak u percepciji te organizacije znači nastavak otpora.

Konačni obračun sa Gazom? 

Postoji lucidnija teza koja nije mnogo vjerovatna, a o kojoj se ne govori previše. Recimo, da su izraelske službe znale za plan Hamasa, ali da nisu ništa poduzele kako bi imale izgovor (casus belli) za totalni rat bez presedana - okupaciju uskog pojasa Gaze i uništenje Hamasa i Islamskog džihada. 

Premijer Izraela već je poručio stanovnicima Gaze: "gubite se odatle, jer ćemo djelovati svuda i svom snagom". Prešutno odobravanje Zapada za tu vrstu "samoodbrane" bila bi važna za Izrael jer ta vrsta eskalacija neće proći bez desetina hiljada mrtvih u nekoliko sedmica ili mjeseci. 

Kao što sam rekao, teza oko totalnog rata i okupacija Gaze je malo vjerovatna, ali će vrijeme pokazati. 

Sva dešavanja iz Izraela možete pratiti uživo na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minut na linku OVDJE.

O autoru

Prof. dr. Emir Hadžikadunić je doktorirao u oblasti međunarodnih odnosa, magistrirao Ljudska prava i demokratiju u okviru regionalnog interdisciplinarnog programa Univerziteta u Sarajevu/ Univerziteta u Bolonji, a diplomirao je Komunikologiju na Međunarodnom islamskom univerzitetu u Kuala Lumpuru. Napisao knjige Od Dejtona do Brisela (2005) i Zašto Iran (2013). Obnašao dužnost ambasadora BiH u Iranu i Maleziji. Angažiran je na SSST-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije