Šta je Hezbollah i zašto su se pridružili Hamasu u ratu protiv Izraela?

2
Radiosarajevo.ba
Šta je Hezbollah i zašto su se pridružili Hamasu u ratu protiv Izraela?
Foto: Arhiv / Ilustracija / Vojnici Hezbollaha

Libanonski šijitski pokret Hezbollah gađao je u nedjelju, 8. oktobra, tri izraelska vojna položaja na području farma Shebaa u znak solidarnosti s palestinskim narodom, na što je Izrael uzvratio topničkom vatrom i dronom na južni Libanon.

Prekogranična vatra počela je dan nakon iznenadnog napada palestinskih naoružanih napadača na izraelske gradove u kojem je poginulo najmanje 250 Izraelaca, dok je još 230 stanovnika Gaze ubijeno u izraelskom osvetničkom bombardiranju.

Hezbollah, snažni pokret koji ima podršku Irana, objavio je da je navođenim raketama i topovima napao tri položaja na farmi Shebaa “u znak solidarnosti” s palestinskim narodom.

Privremene izmjene u saobraćaju tokom vikenda u Sarajevu: Evo koje ulice će biti zatvorene

Privremene izmjene u saobraćaju tokom vikenda u Sarajevu: Evo koje ulice će biti zatvorene

Izraelska vojska saopćila je u nedjelju da je uzvratila prekograničnom minobacačko vatrom na jug Libanona.

“Topništvo Izraelskih obrambenih snaga trenutno gađa područje u Libanonu odakle su lansirane rakete”, rečeno je.

Izraelska vojska saopćila je da je jedan njezin dron pogodio položaj Hezbollaha u području Har Dova, područja farmi Sheeba.

Izrael drži farme Sheba od 1967. godine, a riječ je o području od 39 kvadratnih kilometara za koje Sirija i Libanon tvrde da su pripadaju Libanonu.

Napad na Gazu
FOTO: AA: Napad na Gazu

Mirovna misija Ujedinjenih naroda u južnom Libanonu (UNIFIL) nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. U subotu je UNIFIL saopćio da je pojačao svoju prisutnost u južnom Libanonu nakon razvoja događaja u Izraelu i Gazi, uključujući svoje operacije za suzbijanje lansiranja raketa.

Hezbollah, koji učinkovito kontrolira južni Libanon, rekao je u subotu da je u “izravnom kontaktu” s vođama palestinskih skupina otpora i da smatra da su palestinski napadi na Izrael “odlučan odgovor na kontinuiranu izraelsku okupaciju i poruka onima koji traže normalizaciju situacije u Izraelu”.

Hezbollah predstavlja šiitsku libansku proiransku (formalno) paravojnu organizaciju, koja je nastala 1982. godine, kao odgovor na ulazak Izraela u južni Liban.

Napad na Gazu
FOTO: AA: Napad na Gazu

Nakon 18 godina, Hezbollahovo vojno krilo (Islamski otpor Libana) je, nakon mnogih gubitaka nanesenih Izraelcima, prisililo Izrael 2000. godine na povlačenje.

Trenutni lider pokreta je Hasan Nasralah koji je na tom mjestu od 1992. godine. Pokret je proglašen terorističkom organizacijom od strane šest zemalja, uključujući i SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Šta je Pojas Gaze i zbog čega je on toliko važan?

Šta je Pojas Gaze i zbog čega je on toliko važan?

Lider Hasan Nasralah rekao je 2021. godine da grupa ima 100.000 boraca, a SAD procjenjuju da im Iran šalje stotine miliona dolara na godišnjem nivou.

Hezbollah ima duboke veze sa drugim militantnim grupama u regionu koje podržava Iran, uključujući palestinske frakcije Hamas i Islamski džihad. 

Sva najnovija dešavanja iz Izraela možete pratiti uživo na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minut na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije