Hamas otvoren za razgovore o primirju s Izraelom: 'Ostvarili smo svoje ciljeve'

1
Radiosarajevo.ba
Hamas otvoren za razgovore o primirju s Izraelom: 'Ostvarili smo svoje ciljeve'
Foto: Radiosarajevo.ba / Udarna vijest

Hamas je otvoren za razgovore o mogućem primirju s Izraelom, prema izjavi visokog člana ove grupe. Moussa Abu Marzouk je izjavio u intervjuu za televizijsku mrežu Al Jazeera u ponedjeljak, 9. oktobra, da Hamas već razmatra "nešto takvo".

Na pitanje da li je ekstremistička grupa spremna raspravljati o mogućem prekidu vatre, Marzouk je odgovorio da Hamas prihvata "sve političke dijaloge". Dodao je da je Hamas već "postigao svoje ciljeve" s naglom ofanzivom koju je izveo protiv Izraela u subotu, 7. oktobra.

Ranije je Hamas prijetio da će ubiti taoce ako židovska država nastavi bombardiranje Gaze. Također su najavili da planiraju prenositi izvršenja.

Ruglo u centru Sarajeva: Općina se hvali da uređuje prostor, a klupe za odmor zarasle u travi

Ruglo u centru Sarajeva: Općina se hvali da uređuje prostor, a klupe za odmor zarasle u travi

"Svaki napad na nevine civile bez prethodnog upozorenja bit će suočen nažalost s izvršenjem jednog od taoca pod našim nadzorom i bit ćemo prisiljeni prenositi to izvršenje", izjavio je Abu Obeida, glasnogovornik Hamasa.

"Žalimo zbog ove odluke, ali smatramo da neprijatelj (Izrael) i njegovo vodstvo snose odgovornost za to", rekao je Obeida televizijskoj mreži Al Jazeera, prenosi Oglobo.

[twitter]https://twitter.com/OnlinePalEng/status/1711337717366157345[/twitter]

Sva najnovija dešavanja iz Izraela možete pratiti uživo na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minut na linku OVDJE.

Katarsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je uključeno u pregovore o posredovanju s Hamasom i Izraelom, uključujući i moguću razmjenu zarobljenika.

"Trenutno smo u stalnom kontaktu sa svim stranama. Naši prioriteti su prekinuti krvoproliće, osloboditi zatvorenike i osigurati da se sukob obuzda bez regionalnog prelijevanja", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Majed Al-Ansari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije