Rouhani: COVID-19 se proširio na gotovo sve naše pokrajine

Anadolija
Rouhani: COVID-19 se proširio na gotovo sve naše pokrajine
EPA / Hasan Rouhani

Zaraženih: 94,170
Umrlih: 3,219
Oporavljenih: 51,187

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u srijedu da se koronavirus proširio na gotovo sve pokrajine u toj zemlji.

Rouhani je na sastanku kabineta, na kojem je glavna tema bila koronavirus, poručio da je već sada jasno kako se radi o globalnoj bolesti.

"Radi se o globalnoj bolesti od koje su zaraženi mnogi u zemljama širom svijeta. Ovaj problem moramo riješiti što prije, pažljivo i koordinirano", rekao je iranski predsjednik.

Istakao je kako je ubijeđen da će njegova zemlja uskoro prebroditi i ovu krizu.

"Obećavam da ćemo u što kraćem roku i uz najmanje moguće gubitke podrškom našeg stručnog zdravstvenog osoblja te snažnom voljom i saradnjom naših građana prebroditi i ovu krizu", kazao je Rouhani.

Reza Rahmani, ministar industrije, rudarstva i trgovine Irana, također je zaražen novom vrstom koronavirusa (COVID-19). Iranski ministar je hospitaliziran, a ljekari su izjavili da se trenutno osjeća dobro.

Od posljedica zaraze korona virusom u Iranu je preminulo 77 osoba, dok je zaraženo 2.336 osoba.

Zamjenik predsjedavajućeg iranskog parlamenta Abdolreza Mesri je saopćio u utorak da su 23 iranska zastupnika također zaražena novom vrstom koronavirusa.

Bilans smrtno stradalih od posljedica zaraze korona virusom u Kini povećan je na 2.983 osobe.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) u srijedu je saopštila da je u protekla 24 sata preminulo 38 zaraženih osoba, čime se broj preminulih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji povećao na 2.983. Dodaje se da je u istom periodu registrovano 119 novih slučajeva oboljenja od COVID-19.

NHC navodi da je do sada potvrđena zaraza korona virusom kod više od 80.000 pacijenta. Najmanje 36.432 osobe trenutno su pod medicinskim nadzorom, dok broj otpuštenih pacijenata iznosi 49.856.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 60 zemalja širom svijeta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije