Pompeo: Veoma sam zabrinut, SAD želi pomoći Iranu u vezi s koronavirusom

Fena
Pompeo: Veoma sam zabrinut, SAD želi pomoći Iranu u vezi s koronavirusom
Foto: Xinhua / Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u petak da su Sjedinjene Države ponudile pomoć Iranu u bavljenju koronavirusom, dok su u epidemiji u toj Islamskoj Republici preminule 34 osobe, i izrazio je sumnju u spremnost Teherana da dijeli informacije.

"Ponudili smo pomoć Islamskoj Republici. Njihova zdravstvena infrastruktura nije snažna i do danas Iran nije pokazao spremnost da dijeli informacije, veoma sam zabrinut time", izjavio je Pompeo tokom svjedočenja u senatskoj komisiji za vanjsku politiku.

Novi koronavirus koji se prvi put pojavio u kineskom gradu Wuhanu u decembru prošle godine zarazio je hiljade ljudi.

Islamska Republika jedina je zemlja iz regije Zaliva koja je prijavila smrtne slučajeve od koronavirusa. Ljudi su također zaraženi u Kuvajtu, Bahreinu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Omanu.

Teheran je također otkazao džume u prijestonicama 23 od 31  pokrajine zbog epidemije, uključujući one u Teheranu i svetim šiitskim gradovima Qom i Mashhad, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije