RIA greškom objavila: Kako je Putin zamišljao pobjedu i novi svjetski poredak?

3
L. Ramljak
RIA greškom objavila: Kako je Putin zamišljao pobjedu i novi svjetski poredak?
Foto: Radiosarajevo.ba / Uznemirujući uvid u planove diktatora

Ruska agencija RIA greškom je objavila šokantan tekst, koji je ubrzo vratila u "draft" (neobjavljeni tekstovi na portalu) koji nam otkriva kako su Rusi zamišljali pobjedu nad Ukrajinom.

S obzirom na to da je komentar trebao biti objavljen 26. februara, to nam za početak govori kako Rusi nisu očekivali ovaj otpor Ukrajinaca, ali i ostatka svijeta, te su bili uvjereni kako će sve biti gotovo za dva dana...

Ono što posebno uznemirava u tekstu jeste najava stvaranja novog ruskog carstva.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Iako je ubrzo sklonjen, "internet pamti sve", pa je objavljena verzija još uvijek pohranjena u web arhivi RIA agencije za 26. februar. Možete ga pročitati OVDJE.

"Novi svijet se rađa pred našim očima. Ruska vojna operacija u Ukrajini otvorila je novu eru – i to u tri dimenzije odjednom. I naravno, u četvrtoj, unutarnjoj, ruskoj. Ovdje počinje novo razdoblje kako u ideologiji, tako i u samom modelu našeg društveno-ekonomskog sustava - ali o tome vrijedi govoriti posebno malo kasnije", početak je komentara, koji nastavlja:

"Rusija obnavlja svoje jedinstvo – tragedija iz 1991. godine, ta strašna katastrofa u našoj historiji, to neprirodno rasulo, prevladana je. Da, uz veliku cijenu; da, kroz tragične događaje građanskog rata, jer sada braća, razdvojena pripadnosti ruskoj i ukrajinskoj vojsci, i dalje pucaju jedni na druge, ali više neće biti Ukrajine kao anti- Rusije. Rusija obnavlja svoju povijesnu punoću, okuplja ruski svijet, ruski narod - u svojoj cjelini Velikoruse, Bjeloruse i Maloruse."

Pozivaju se na očuvanje sjećanja predaka, te dodaju kako bi "bili prokleti i od potomaka što smo dopustili raspad ruske zemlje".

"Vladimir Putin preuzeo je, bez trunke pretjerivanja, historijsku odgovornost odlučivši da rješenje ukrajinskog pitanja neće prepustiti budućim generacijama. Uostalom, potreba za njegovim rješavanjem uvijek bi ostala glavni problem za Rusiju – iz dva ključna razloga. A pitanje nacionalne sigurnosti, odnosno stvaranje anti-Rusije od Ukrajine i ispostave da Zapad vrši pritisak na nas, tek je drugo po važnosti među njima.

Dijelovi teksta koji je RIA greškom objavila - undefined

Foto: Prtscr / RIA novosti: Dijelovi teksta koji je RIA greškom objavila

Prvi bi uvijek bio kompleks podijeljenog naroda, kompleks nacionalnog poniženja – kada je ruska kuća prvo izgubila dio temelja (Kijev), a onda se bila prisiljena pomiriti s postojanjem dvije države, a ne jedne, ali s dva naroda. "

Potom se priča o historiji, o tome kako su "izgubili Ukrajinu", a zaključuje rečenicom: "Sada je ovaj problem nestao - Ukrajina se vratila Rusiji."

"Period rascjepa ruskog naroda bliži se kraju", još je jedna, izrazito uznemirujuća rečenica komentara, čiji nas ton nesuvislo podsjeća na dobro poznate propagande raznih miloševića, dodika, vučića...

"I tu počinje druga dimenzija nadolazeće nove ere - tiče se odnosa Rusije sa Zapadom. Čak ni Rusija, nego ruski svijet, odnosno tri države, Rusija, Bjelorusija i Ukrajina, djeluju u geopolitičkom smislu kao jedinstvena cjelina. Ovi odnosi su ušli u novu fazu - Zapad vidi povratak Rusije na njezine historijske granice u Europi. I na to je glasno ogorčen, iako u dubini duše mora sebi priznati da drugačije i ne može biti.

Je li netko u starim europskim prijestolnicama, u Parizu i Berlinu, ozbiljno vjerovao da će se Moskva odreći Kijeva? Da će Rusi zauvijek biti podijeljen narod? I u isto vrijeme kada se Europa ujedinjuje, kada njemačka i francuska elita pokušavaju preuzeti kontrolu nad europskim integracijama od Anglosaksonaca i okupiti ujedinjenu Europu? Zaboravljajući da je ujedinjenje Europe postalo moguće samo zahvaljujući ujedinjenju Njemačke, koje se dogodilo po dobroj ruskoj (iako ne baš pametnoj) volji. Provući se nakon toga i po ruskim zemljama nije čak ni vrhunac nezahvalnosti, već geopolitičke gluposti. Zapad u cjelini, a još više Europa posebno, nisu imali snage zadržati Ukrajinu u svojoj sferi utjecaja, a još više uzeti Ukrajinu za sebe."

Dijelovi teksta koji je RIA greškom objavila - undefined

Foto: Prtscr / RIA novosti: Dijelovi teksta koji je RIA greškom objavila

Tekst završava rečenicom o izgradnji novog svjetskog poretka:

"Jer izgradnja novog svjetskog poretka – a to je treća dimenzija aktualnih događaja – ubrzava se, a njegove konture sve su jasnije vidljive kroz širi pokrov anglosaksonske globalizacije. Multipolarni svijet konačno je postao stvarnost – operacija u Ukrajini nije sposobna okupiti nikoga osim Zapada protiv Rusije. Jer ostatak svijeta savršeno dobro vidi i razumije – ovo je sukob između Rusije i Zapada, ovo je odgovor na geopolitičku ekspanziju atlantista, ovo je povratak Rusiji svog povijesnog prostora i mjesta u svijetu.

Kina i Indija, Latinska Amerika i Afrika, islamski svijet i jugoistočna Azija - nitko ne vjeruje da Zapad vodi svjetski poredak, a još manje postavlja pravila igre. Rusija nije samo izazvala Zapad, već je pokazala da se era zapadne globalne dominacije može smatrati potpuno i konačno završenom. Novi svijet će graditi sve civilizacije i centri moći, naravno, zajedno sa Zapadom (ujedinjenim ili ne) - ali ne pod njegovim uvjetima i ne po njegovim pravilima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije