Prva reakcija Sjeverne Koreje na rusku invaziju: "Za sve je kriv SAD"

5
Hina
Prva reakcija Sjeverne Koreje na rusku invaziju: "Za sve je kriv SAD"
Foto: EPA / Prva službena reakcija Sjeverne Koreje

Sjedinjene države su "pravi uzrok ukrajinske krize", objavila je Sjeverna Koreja u prvoj službenoj reakciji nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Washington je vodio politiku "vojne nadmoći zanemarivši legitiman zahtjev Rusije za svoju sigurnost", ističe se u poruci koja je u subotu objavljena na mrežnoj stranici sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova a potpisao ju je Ri Ji-song iz Istraživačkog instituta za međunarodnu politiku.

"Pravi uzrok ukrajinske krize je i u autoritarnosti i u samovolji SAD-a", dodaje se u poruci.

Pročitajte zajedničku poruku bošnjačkih političkih predstavnika iz regiona nakon sastanka u Sarajevu

Pročitajte zajedničku poruku bošnjačkih političkih predstavnika iz regiona nakon sastanka u Sarajevu

Ri predbacuje SAD-u da ima "druga mjerila" prema ostatku svijeta. Optužuje ga da se miješa u unutarnje stvari drugih zemalja u ime "mira i stabilnosti", a "bez valjanog razloga osuđuje mjere samoobrane (tih) zemalja kako bi zajamčile vlastitu sigurnost".

"Prošlo je vrijeme kada je SAD vladao kao gospodar", piše još u poruci.

Poruka objavljena na mrežnoj stranici sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova je "tiha" službena reakcija Pyongyanga, objavljena pod osobnim imenom, ocijenio je Park Won-gon, profesor sjevernokorejskih studija na sveučilištu Ewhi u Seulu.

"Zaključak je: za sve je kriv SAD", rekao je za AFP.

Rusija je uz Kinu jedan od rijetkih saveznika Sjeverne Koreje. Moskva se dugo protivila pritisku na Pyongyang zbog njegova vojnog programa i čak je tražila popuštanje međunarodnih sankcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije