Raste broj zaraženih u Europi: Koronavirus COVID-19 uveliko prešao prag Balkana

Radiosarajevo.ba
Raste broj zaraženih u Europi: Koronavirus COVID-19 uveliko prešao prag Balkana
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Zaraženih: 85.187
Umrlih: 2.924
Oporavljenih: 39.541

Koronavirus COVID-19 je već uveliko prešao prag Balkana, a mnogi stručnjaci smatraju da je pitanje dana kada će pokucati i na naša vrata.

Nakon što se u Italiji pojavilo prvo evropsko veliko žarište virusa, sa više od 600 zaraženih, zemlje širom Starog kontinenta prijavile su prve slučajeve, najčešće kod osoba koje su nedavno posjetile sjever Italije.

Od balkanskih država u kojima je zabilježeno prisustvo virusa tu su Hrvatska, Makedonija, Rumunija i Grčka. Kako se epidemija približila, vlasti u državama regiona poručuju da su spremni i da preduzimaju sve mjere da do širenja virusa ne dođe.

Međutim, građani i pored toga strahuju, pa je u apotekama već došlo do nestašice zaštitnih maski za lice.

U Hrvatskoj je prije tri dana potvrđen prvi slučaj korona virusa, a od tada je broj zaraženih skočio na šest. Svi zaraženi su osobe bliske prvom pacijentu. Virus je najprije potvrđen kod mladića koji se nedavno vratio iz Milana, a dan kasnije hospitalizovan je i njegov brat blizanac. U izolaciji se trenutno nalazi 70 osoba, uključujući i zaražene.

Istog dana kao u Hrvatskoj, i u Rumuniji je potvrđen prvi slučaj korona virusa kod čovjeka koji se prije tri nedelje vratio iz Italije. Prvi pacijent je hospitalizovan u bolnici u Bukureštu. U toku današnjeg dana, potvrđena su još dva slučaja. Reč je o 45-godišnjem muškarcu iz okruga Maramureš na severu zemlje i 38-godišnjoj ženi iz grada Timisoara na zapadu. Oboje su se nedavno vratili iz Italije.

Dan kasnije zabilježen je još jedan slučaj u neposrednom komšiluku – Sjevernoj Makedoniji.
Na Infektivnoj klinici u Skoplju potvrđen je korona virus kod žene koja se pre desetak dana vratila iz Iralije. Pcijentkinja je mesec dana boravila u Italiji kod rođaka, a bolesna je dve nedelje unazad.

U Grčkoj je prvi slučaj koronavirusa zabeležen kod 38-godišnje žene koja se nedavno vratila iz Milana gde je posjetila nedelju mode. Uskoro je potvrđeno da je zaražena i njena kćerka. Treći slučaj registrovan je u Atini kod žene koja je takođe boravila na sjeveru Italije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije